Spraakmakers
Wat onderzoekers en ondernemers gemeen hebben? Hun drive en ambitie.
Om het beste resultaat te halen: efficiënt en onderbouwd, creatief en
innovatief. Om hun vak of bedrijf op de kaart te zetten: in België,
Europa of de wereld. Ondernemers en onderzoekers helpen elkaar vooruit.
Vanuit hun expertise, met eenzelfde doel voor ogen. Benieuwd hoe? Deze ‘spraakmakers’ getuigen hoe je bedrijf beter wordt van onderzoekers aan jouw zijde.
Impact?
Deze twee projecten rond gezondheid, zorg en welzijn, tonen zeer goed de impact van onderzoek en innovatie aan de Vlaamse hogescholen. Het is de bedoeling te inspireren en jou te laten nadenken over hoe een hogeschool jouw organisatie of onderneming kan helpen om de volgende stap te nemen in jouw innovatieproces.
En vanzelfsprekend is dit maar een greep uit het aanbod. Niet minder dan negen expertisedomeinen werden gedefinieerd waarin de hogescholen actief zijn. Kijk gerust een tussen de verschillende straffe spraakmaker-artikels hieronder en laat de onderzoekscapaciteiten van de Vlaamse hogescholen je verbluffen!
XR-technologieën inzetten bij tv-producties
Met hun onderzoeksproject eXtend wilde Thomas More de Vlaamse broadcastsector tools aanreiken om nieuwe XR-technologie in hun programma’s te omarmen. Sputnik Media had hier wel oren naar en vroeg om een interactief kinderspelprogramma te maken in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel.
Cannabisness: nieuwe teelt van oude vezel
Jarenlang was het verboden om hennep te telen omwille van de connotatie met soft drugs. Sinds 1992 mag het weer en meteen ziet zowel de landbouwsector als de textielsector de mogelijkheden. Twee onderzoeksteams buigen zich over de vraag of hennep een duurzaam alternatief kan zijn voor katoen.
Een tweede leven voor koelboxen
Etheclo produceert IoT gestuurde koelboxen voor de levering van gekoelde producten zoals voeding en medicatie. Zij zochten naar een creatieve oplossing om de end-of-life koelboxen een tweede leven te geven.
Nieuwe tools en methodieken om verworven competenties te erkennen.
AP Hogeschool Antwerpen ontwikkelde samen met IDEA Consult drie nieuwe generieke tools die inzetbaar zijn over de verschillende Erkennen van Verworven Competenties-trajecten en -testcentra heen.
Nieuwe krachten voor de kinderopvang
Al geruime tijd heerst er een arbeidskrapte in de kinderopvang. Arteveldehogeschool onderzocht hoe mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt toegeleid kunnen worden naar deze sector. Via mentor- en jobcoaching wordt het leerproces van de instromende kindbegeleiders ondersteund. Kinderopvang De Biotoop in Gent plukte hier alvast de vruchten van.
Jammer: bedrijven hebben zelden een corrosiebeleid.
Wist je dat corrosie zware economische én ecologische gevolgen heeft? Desondanks voeren bitter weinig bedrijven een corrosiebeleid. De Antwerp Maritime Academy wil nu graag verder aan ‘awareness’ werken en hun nieuwe modellen om het corrosieprobleem te managen, uitrollen in bedrijven. Boskalis was alvast één van de partners.
Aan de slag met innovatieve gewassen
Sinds enkele jaren werkt het expertisecentrum agro- en biotechnologie van Hogeschool VIVES aan de ontwikkeling van innovatieve gewassen, zoals yacon en bataat. Landbouwers, start-ups en enthousiastelingen willen er graag mee aan de slag. Experten ontwikkelden filmpjes om iedereen op weg te helpen
Zorgverlening van de toekomst zet levensdoelen van patiënt centraal
Meer samenwerking tussen zorgverleners, vertrekkende vanuit de levensdoelen van de patiënt: daarvoor staat het innovatieve concept doelgerichte zorg. Onderzoekers van de Arteveldehogeschool sloegen de handen in elkaar met partners uit de zorgsector in een explorerend en praktijkgericht project.
Jiven: van kiem tot uitgewerkt plan
En dankzij het 'jiven', is er minder verkeer op de baan en verloopt dat 'driven' vlotter. Daar wordt Stan Jeanty, bezieler van de app gelukkig van. Samen met de Arteveldehogeschool, LUCA School of Arts en AP Hogeschool Antwerpen realiseerde hij zijn droom.
Getriggerd door deze projecten?
Voel jij je geïnspireerd door dit spraakmakende interview? Wil jij of jouw organisatie een stap zetten in een innovatieproces waarbij je ondersteuning kan gebruiken? Neem dan vandaag nog contact op met een Vlaamse hogeschool via bet Blikopener . Wij volgen zo spoedig mogelijk op en zetten het één en ander in beweging. Doen!