Ga verder naar de inhoud

Gestructureerde creativiteit, dat werkt. Echt!

Een goed idee of product? Toets het aan de markt, dan weet je meer en beter. Vraag maar aan de start-up Finix. Ze zagen een gat in de it-freelancemarkt en legden het open en bloot op de brainstormtafel met Innowiz, een creativiteitsmethode ontwikkeld door Howest Industrial Design Center. Het resultaat: ze ontdekten een nog groter gat in de markt om hun pijlen op te richten.

2021 BO Innowiz en Finix brainstorm 1

Wat zorgde ervoor dat Finix bij Howest aanklopte?

Dieter Gerber: "Ik zit met Finix in Hangar K, een coworking space waar starters en grote bedrijven elkaar helpen. CEO Vincent Vanderbeck is de link tussen veel partners, en hij werkt nauw samen met Howest. Hij raadde aan om te onderzoeken of ons start-upidee goed genoeg was tijdens een brainstormsessie met Innowiz."

Lisa Vromman: "Met de Innowiz-methodiek maak je jouw creatief proces tastbaar. Je brengt structuur en krijgt meer inspiratie dankzij vier stappen: probleemanalyse, ideegeneratie, ideeselectie en ideecommunicatie. We doorlopen die stappen in een brainstorm van zo’n twee tot drie uur, met zorgvuldig geselecteerde mensen aan tafel. We begeleiden de sessie en gieten de uitkomst in een rapport waarmee de opdrachtgever verder kan."

2021 BO Innowiz en Finix brainstorm 2
De Innowiz-vierstappenmethode zorgt voor meer structuur en inspiratie en maakt elk creatief proces tastbaar."
LISAVROMMAN
Lisa Vromman
onderzoeker en dienstverlener, Innowiz, gekoppeld aan Howest Industrial Design Center

Hoe verliep die brainstormsessie?

Dieter Gerber: "Toen Vincent voorstelde om te brainstormen met een hogeschool, dacht ik ‘oei, zo rigide’. Maar ik verschoot van hun aanpak, zo flexibel en ervaren. Precies een commercieel bedrijf. Het was ook een meerwaarde om zelf deel te nemen en niets te moeten regelen."

Lisa Vromman: "Met Finix deden we de eerste digitale brainstorm, geen fysieke. Een groot succes, dat we intussen al vaak herhaalden. We brainstormden rond de vraag hoe it-freelancers en werkgevers efficiënter kunnen samenwerken, zonder tussenpartij. Dat probleem bracht belangrijkere zaken en obstakels naar boven."

Ik schrokvan hun aanpak, zo flexibel en ervaren. Precies een commercieel bedrijf."
DIETERGERBER
Dieter Gerber
co founder, Finix
2021 BO Innowiz DIG BRAINSTORM

Een open blik die voor nieuwe ideeën zorgt?

Dieter Gerber: "Zeker. Mijn ruw concept vertrok vanuit de it-freelancer. Door samen te zitten met verschillende stakeholders verschoof de focus naar een belangrijker pijnpunt. Namelijk het repetitieve handwerk dat tussenpartijen moeten doen om it-freelancers te koppelen aan bedrijven, en het potentieel van de berg beschikbare data die ze niet benutten. Finix gaat dit proces vereenvoudigen en automatiseren met artificial intelligence recruitment technology."

Lisa Vromman: "Zo’n brainstorm leidt vaak tot verrassende inzichten. Je krijgt een stevige basis om mee verder te gaan, mooi gestructureerd in een rapport. Wij regelen alles voor en na de brainstorm. En zorgen ook tijdens de sessie voor de juiste technieken, structuur en inspiratie. Dat is onze toegevoegde waarde. En daarvoor kan elke ondernemer bij ons terecht."

Wat kan je zeggen aan lezers die hier meer over willen weten?

Lisa Vromman: "Toets jij jouw idee ook graag af aan de markt? Of heb je een uitdaging die vraagt om een innovatieve oplossing? Ideaal! Kritisch kijken met een open blik helpt je vooruit, net als de vierstappenmethode van Innowiz. Of jouw project wel iets is voor ons? Leg het even voor aan ons team, dan hoor je het snel."

Bedrijf: Finix, Artificial Intelligence Powered Recruitment

Hogeschool: Lisa Vromman (onderzoeker en dienstverlener bij Innowiz, gekoppeld aan Howest Industrial Design Center en de opleiding Industrieel Product Ontwerpen), Annelies Depaepe (onderzoeker en dienstverlener bij Innowiz & ONO)

Partners: Dieter Gerber en Mats Myncke (Founders van Finix), Vincent Vanderbeck (Chief Catalyst bij Hangar K)

Screenshot 2021 02 10 at 10 22 20

Interesse om samen te werken?

Vertel ons meer over jouw project. Dan bekijken wij hoe we jou vooruit kunnen helpen.