Ga verder naar de inhoud

Cannabisness: nieuwe teelt van oude vezel

Jarenlang was het verboden om hennep te telen omwille van de connotatie met cannabis. Sinds 1992 mag het weer en meteen ziet zowel de landbouwsector als de textielsector de mogelijkheden. Twee onderzoeksteams buigen zich over de vraag of hennep een duurzaam alternatief kan zijn voor katoen.

CANNABUSINESS
Omdat de volledige productieketen weer moet opgebouwd worden, is de ondersteuning van de labo’s van de hogescholen zo belangrijk.
2021 BO CANNABISNESS LLIBECO
Raymond Libeert
Licebo-Lagae
2021 BO CANNABISNESS OOGST

Waardig en ecologisch alternatief voor katoen

De klimaatomstandigheden voor de teelt van katoen zijn specifiek en de plant is vatbaar voor plagen en ziekten. De ecologische voetafdruk is dus groot. Het mogelijk areaal (beplantbare oppervlakte) is bovendien uitgeput. Los daarvan is katoen door de korter wordende vezel moeilijk te recycleren.

Hennep daarentegen kan in nagenoeg elke klimatologische omgeving geteeld worden, ook regionaal. Dat is een van de belangrijke economische redenen om de teelt op gang te krijgen. Nieuwe teelt betekent immers nieuwe jobs.

We werken nauw samen met de vlassector. Zij hebben ervaring met dezelfde machines en verwerkingsprocessen.
VERONIQUETROCH
Veronique Troch
landbouwingenieur, HOGENT
Vlas zwingelen
Vlas zwingelen

Bovendien kan het opstarten van hennepteelt de vruchtwisseling bevorderen. Landbouwers zijn geïnteresseerd om mais en aardappelen af te wisselen met een plant van een andere familie. Dat komt immers zowel de bodem als het gewas ten gunste. Hennep is verder minder vatbaar voor ziektes. De vezel is krachtig en kan makkelijk gerecycleerd worden.

De herintroductie van hennep is wereldwijd in opmars. In China bijvoorbeeld is al 75% van de teelt van hennep bestemd voor textielverwerking. De reden waarom Vlaamse ontwerpers en textielbedrijven liever niet met Chinees hennep werken is de soms twijfelachtige kwaliteit. Regionale teelt is het antwoord.

Dit project zet in op zowel hennepteelt als op de verwerking tot kwalitatieve producten op industriële schaal. We helpen de verschillende schakels in de keten op elkaar afstemmen.
2021 BO CANNABISNESS ADERAEVE
Alexandra De Raeve
textielingenieur, HOGENT
Flaxribbon
Flaxribbon

Samenspel van sectoren

Sinds een tijd kijken dus zowel de landbouwer als de textielwerker naar elkaar. Wie neemt het initiatief? De meeste textiel- en confectiebedrijven beschikken niet over een eigen R&D afdeling en zijn voor innovatieprojecten aangewezen op gespecialiseerde kenniscentra. Landbouwers gaan daarentegen niet investeren in een teelt waar (nog) geen markt voor bestaat en die teelt-technisch nog niet op punt staat in functie van de grootschalige productie.

De hennepteelt is zeer ecologisch, vraagt geen irrigatie, neemt C02 op en is bruikbaar in tal van toepassingen gaande van voeding tot textiel.
2021 BO CANNABISNESS LLIBECO
Raymond Libeert
Libeco - Lagae
Cannabisness - Libeco
Cannabisness - Libeco

R&B center voor landbouw en textiel

De twee onderzoeksteams slaan de handen in elkaar om deze markt en zijn volledige keten opnieuw te creëren en HOGENT biedt de landbouwsector en de textielsector een speelveld van mogelijkheden.

Op de proefhoeve te Bottelaere worden jaarlijks veldproeven aangelegd om zaaidichtheden, rassen en oogsttijdstippen te testen. Met hulp van Vlaio kon HOGENT ook een spinnerij kopen en kan al het voorbereidend werk en onderzoek op de hogeschool gebeuren. Hogent is dus het externe R&D center voor zowel de landbouwsector als voor de textielsector.

Bedrijf: volledige landbouw- en textielsector

Hogeschool: HOGENT, het volledige onderzoeksteam Agrofood Nature en FTIlab+

Partners: Fedustria en haar leden, Creamodia en haar leden, Boerenbond en haar leden, Belgisch Vlasverbond en haar leden.

Screenshot 2021 02 10 at 10 22 20

Interesse om samen te werken?

Vertel ons meer over jouw project. Dan bekijken wij hoe we jou vooruit kunnen helpen.