Hogere Zeevaartschool wordt ‘Antwerp Maritime Academy’
Naast een nieuwe naam ook een nieuw logo.
Het maritieme onderwijs in Antwerpen kent een lange traditie. Al meer dan 200 jaar is het een vaste waarde binnen de stad. Met de vernieuwde naam komt ook een opgefrist logo en een nieuwe huisstijl die vanaf nu zal worden uitgerold in de communicatie van de hogeschool. Toch verdwijnt de notie ‘Hogere Zeevaartschool’ niet helemaal. De naam zal altijd verbonden blijven met de geschiedenis van de school en de campus aan het Noordkasteel.

De meeste van de afgestudeerden gaan varen maar kiezen na enkele jaren dikwijls voor een leidinggevende functie aan de wal. ‘Zeevaart’ dekte de lading dus onvoldoende, de mogelijkheden van het diploma dat je er behaalt reiken veel verder en garanderen een ijzersterke maritieme carrière. Daarom willen ze ook meer het academische karakter benadrukken.
De twee unieke maritieme opleidingen Nautische Wetenschappen en Scheepswerktuigkunde, zijn zeer breed en bereiden studenten voor op een leidinggevende job binnen de maritieme sector; zowel aan boord van een schip als aan de wal. De studenten die er vandaag starten, zijn de CEO’s en maritieme ingenieurs van morgen. Ruim 8 op de 10 afgestudeerden werkt na 10 jaar nog steeds in een topfunctie binnen de maritieme sector. Dit zijn cijfers die geen enkele sector ons nadoet, met uitzondering misschien van enkele medische beroepen.
De opleidingen Nautische Wetenschappen en Scheepswerktuigkunde zijn zeer breed en bereiden studenten voor op een leidinggevende job binnen de maritieme sector; zowel aan boord als aan de wal."
De studenten die er starten zijn dan ook enorm gemotiveerd. De maritieme Bachelor- en Mastertrajecten zijn uniek maar tegelijk behoorlijk pittig. Toch zien ze ieder jaar opnieuw dat studenten een prachtig studieparcours afleggen. Wanneer ze hun diploma in ontvangst nemen zijn ze reeds van alle markten thuis. Vervolgens dragen ze de verantwoordelijkheid over een schip en de bijhorende lading die vele miljoenen euro’s waard zijn. Ze sturen een internationale bemanning aan en weten zich in staat om waar ook ter wereld diplomatieke, administratieve en economische belangen te behartigen. Er zijn weinig jobs die zo uitdagend zijn en die zoveel voldoening geven.
Gerelateerde artikels

Veerle Hendrickx nieuwe voorzitter van de Vlaamse Hogescholenraad
Vanaf januari 2025 nemen Veerle Hendrickx en Dennis Cluydts respectievelijk het voorzitterschap en ondervoorzitterschap van de Vlaamse Hogescholenraad op zich. Hun mandaat loopt tot eind 2026.

Vlaamse hogescholen groeien met 9.000 studenten
De Vlaamse hogescholen verwelkomen dit academiejaar 157.407 studenten, een stijging van 6,1% ten opzichte van vorig jaar. Dat komt neer op meer dan 9.000 extra studenten, wat gelijk staat aan de omvang van een middelgrote hogeschool. Goed nieuws dus voor de arbeidsmarkt, maar de huidige onderfinanciering maakt deze toename onhoudbaar voor de hogescholen.

De strijd om buitenlands talent is geopend, maar Vlaanderen durft niet in de ring stappen.
Met 8 miljoen zullen ze zijn in 2030: internationale studiekiezers die hun opleiding in het buitenland willen verderzetten. Terwijl Vlaamse hogescholen en ondernemingen hen met open armen willen ontvangen, botsen ze echter op al te rigide taaldrempels. Internationaal talent moet je koesteren, niet tegenwerken