Ga verder naar de inhoud
Nieuws

Hogere Zeevaartschool wordt ‘Antwerp Maritime Academy’

Naast een nieuwe naam ook een nieuw logo.

16 feb. 2022


Het maritieme onderwijs in Antwerpen kent een lange traditie. Al meer dan 200 jaar is het een vaste waarde binnen de stad. Met
de vernieuwde naam komt ook een opgefrist logo en een nieuwe huisstijl die vanaf nu zal worden uitgerold in de communicatie van de hogeschool. Toch verdwijnt de notie ‘Hogere Zeevaartschool’ niet helemaal. De naam zal altijd verbonden blijven met de geschiedenis van de school en de campus aan het Noordkasteel.

Hogere zeevaartschool v04

De meeste van de afgestudeerden gaan varen maar kiezen na enkele jaren dikwijls voor een leidinggevende functie aan de wal. ‘Zeevaart’ dekte de lading dus onvoldoende, de mogelijkheden van het diploma dat je er behaalt reiken veel verder en garanderen een ijzersterke maritieme carrière. Daarom willen ze ook meer het academische karakter benadrukken.

De twee unieke maritieme opleidingen Nautische Wetenschappen en Scheepswerktuigkunde, zijn zeer breed en bereiden studenten voor op een leidinggevende job binnen de maritieme sector; zowel aan boord van een schip als aan de wal. De studenten die er vandaag starten, zijn de CEO’s en maritieme ingenieurs van morgen. Ruim 8 op de 10 afgestudeerden werkt na 10 jaar nog steeds in een topfunctie binnen de maritieme sector. Dit zijn cijfers die geen enkele sector ons nadoet, met uitzondering misschien van enkele medische beroepen.

De opleidingen Nautische Wetenschappen en Scheepswerktuigkunde zijn zeer breed en bereiden studenten voor op een leidinggevende job binnen de maritieme sector; zowel aan boord als aan de wal."

Rowan van Schaeren
Rowan Van Schaeren
algemeen directeur

De studenten die er starten zijn dan ook enorm gemotiveerd. De maritieme Bachelor- en Mastertrajecten zijn uniek maar tegelijk behoorlijk pittig. Toch zien ze ieder jaar opnieuw dat studenten een prachtig studieparcours afleggen. Wanneer ze hun diploma in ontvangst nemen zijn ze reeds van alle markten thuis. Vervolgens dragen ze de verantwoordelijkheid over een schip en de bijhorende lading die vele miljoenen euro’s waard zijn. Ze sturen een internationale bemanning aan en weten zich in staat om waar ook ter wereld diplomatieke, administratieve en economische belangen te behartigen. Er zijn weinig jobs die zo uitdagend zijn en die zoveel voldoening geven.

Gerelateerde artikels

LEVEN LANG LEREN

Van sprintkampioen tot tienkamper

25 mei 2023

Eens aan het werk blijkt de Vlaming immers niet meer zo geneigd om nog bij te leren. Nochtans, de wereld evolueert sneller en we werken langer dan vroeger. De nood om kennis en vaardigheden regelmatig een update te geven, is nooit zo groot geweest.

Verder lezen
GRADUATEN

Leren van, met en in het werkveld

2 mei 2023

De hogescholen waren al een belangrijke toegangspoort tot het hoger onderwijs. Met de graduaten zetten ze die poort nog een flink stuk wijder open en verlagen ze de drempel voor een nieuw studentenpubliek, vaak uit kansengroepen, dat vroeger niet of veel moeizamer de weg vond.

Verder lezen
Kunstopleidingen

Geef kunstopleidingen aan de Vlaamse hogescholen meer én de juiste beleidsaandacht.

21 apr. 2023

Creatief talent is het waard! In sociaal-economisch barre tijden, of die nu het gevolg zijn van een pandemie of van oplopende geopolitieke spanningen, hebben kunstenaars het niet gemakkelijk. Hoe moeten we omgaan met jonge mensen die kiezen voor een levensloopbaan in de kunsten en hoe kunnen we hen daarbij helpen? Maar ook: hoe laten wij ons helpen door hén?

Verder lezen