Ga verder naar de inhoud
Nieuws

Hogere Zeevaartschool wordt ‘Antwerp Maritime Academy’

Naast een nieuwe naam ook een nieuw logo.

16 feb. 2022


Het maritieme onderwijs in Antwerpen kent een lange traditie. Al meer dan 200 jaar is het een vaste waarde binnen de stad. Met
de vernieuwde naam komt ook een opgefrist logo en een nieuwe huisstijl die vanaf nu zal worden uitgerold in de communicatie van de hogeschool. Toch verdwijnt de notie ‘Hogere Zeevaartschool’ niet helemaal. De naam zal altijd verbonden blijven met de geschiedenis van de school en de campus aan het Noordkasteel.

Hogere zeevaartschool v04

De meeste van de afgestudeerden gaan varen maar kiezen na enkele jaren dikwijls voor een leidinggevende functie aan de wal. ‘Zeevaart’ dekte de lading dus onvoldoende, de mogelijkheden van het diploma dat je er behaalt reiken veel verder en garanderen een ijzersterke maritieme carrière. Daarom willen ze ook meer het academische karakter benadrukken.

De twee unieke maritieme opleidingen Nautische Wetenschappen en Scheepswerktuigkunde, zijn zeer breed en bereiden studenten voor op een leidinggevende job binnen de maritieme sector; zowel aan boord van een schip als aan de wal. De studenten die er vandaag starten, zijn de CEO’s en maritieme ingenieurs van morgen. Ruim 8 op de 10 afgestudeerden werkt na 10 jaar nog steeds in een topfunctie binnen de maritieme sector. Dit zijn cijfers die geen enkele sector ons nadoet, met uitzondering misschien van enkele medische beroepen.

De opleidingen Nautische Wetenschappen en Scheepswerktuigkunde zijn zeer breed en bereiden studenten voor op een leidinggevende job binnen de maritieme sector; zowel aan boord als aan de wal."
Rowan van Schaeren
Rowan Van Schaeren
algemeen directeur

De studenten die er starten zijn dan ook enorm gemotiveerd. De maritieme Bachelor- en Mastertrajecten zijn uniek maar tegelijk behoorlijk pittig. Toch zien ze ieder jaar opnieuw dat studenten een prachtig studieparcours afleggen. Wanneer ze hun diploma in ontvangst nemen zijn ze reeds van alle markten thuis. Vervolgens dragen ze de verantwoordelijkheid over een schip en de bijhorende lading die vele miljoenen euro’s waard zijn. Ze sturen een internationale bemanning aan en weten zich in staat om waar ook ter wereld diplomatieke, administratieve en economische belangen te behartigen. Er zijn weinig jobs die zo uitdagend zijn en die zoveel voldoening geven.

Gerelateerde artikels

THM WELCOME DAY

De strijd om buitenlands talent is geopend, maar Vlaanderen durft niet in de ring stappen.

24 mei 2024

Met 8 miljoen zullen ze zijn in 2030: internationale studiekiezers die hun opleiding in het buitenland willen verderzetten. Terwijl Vlaamse hogescholen en ondernemingen hen met open armen willen ontvangen, botsen ze echter op al te rigide taaldrempels. Internationaal talent moet je koesteren, niet tegenwerken

Verder lezen
APH GENERIEK 001

De return on investment van hoger onderwijs: meer dan enkel economische winst

30 apr. 2024

Talentontwikkeling aan de hogescholen is de facto investeren in de toekomst van Vlaanderen en Brussel. Steeds meer Belgen halen een diploma hoger onderwijs, zo blijkt uit de Census 2021. Dat is erg goed nieuws, want de ‘return on investment’ van hoger onderwijs is veel meer dan puur economisch.

Verder lezen
EHB_PBA

Is (hoger) onderwijs nog wel onderwerp van de verkiezingen?

22 apr. 2024

De verkiezingsthema’s worden ons de laatste weken in de media en via polls om de oren geslagen. En toch blijft het rond één thema jammergenoeg opvallend stil: het (hoger) onderwijs. Dit moet anders, want elke student op de juiste plaats, geeft Vlaanderen morgen voorsprong.

Verder lezen