Ga verder naar de inhoud

Subwerkgroep graduaatsopleidingen

Een graduaat is een praktijkgerichte opleiding die zich situeert tussen het secundair onderwijs en een bachelor. Na twee jaar krijg je een arbeidsgericht hogeronderwijsdiploma waarmee je zo aan de slag kan. Of je kiest om door te stromen naar een aanverwante bacheloropleiding.

Graduaatsopleidingen zijn nieuw aan de hogescholen sinds het academiejaar 2019-2020. De opstart van zo’n beroepsopleiding vraagt een specifieke ontwikkeling: ze moet voldoen aan beroepskwalificaties (in samenspraak met de sector) en onderwijskwalificaties (beslist door de Vlaamse regering). Dit vereist eveneens een gezamenlijk door de hogescholen ontwikkeld domeinspecifieke leerresultaten of DLR.

De subwerkgroep graduaatsopleidingen houdt zich onder meer bezig met:

  • afstemming met het oog op de ontwikkeling van nieuwe graduaatsopleidingen
  • actualisering van omgevormde graduaatsopleidingen
  • problematieken binnen graduaatsopleidingen

De subwerkgroep coördineert de ontwikkeling van de domeinspecifieke leerresultaten voor de graduaatsopleidingen en stemt hiervoor af met het Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen (AHOVOKS).

De opstart van zo’n beroepsopleiding vraagt een specifieke ontwikkeling. De subwerkgroep graduaatsopleidingen coördineert dit proces."