Ga verder naar de inhoud

Idee-doos-moment

20 juni 2022
Arteveldehogeschool, campus Kantienberg
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad
Professionalisering
Bc2cd887 3d5d 49b9 8f00 9b195b6cdeff

De Vlaamse Hogescholenraad organiseerde de inspirerende professionaliseringssessie over 'Hoe internationale en interculturele competenties implementeren, herkennen en monitoren in een curriculum binnen de graduaatsopleidingen'.

In het afgelopen jaar werd er onderzoek gedaan naar internationalisering in Associate degrees (Ad) en de Vlaamse graduaten. Dit onderzoek is uitgevoerd in Nederland en Vlaanderen onder leiding van Dr. Robert Coelen door NHL Stenden Hogeschool in samenwerking met het RAC (Ad Academy) van Hogeschool van Rotterdam.

Door middel van een vragenlijst aan Ad-opleidingen in heel Nederland en graduaatsopleidingen in Vlaanderen is er meer inzicht gekomen in de manier waarop er invulling wordt gegeven aan internationalisering in deze niveau 5 opleidingen. Het thema werd vanuit twee perspectieven benaderd: enerzijds de internationalisering in de smalle zin van internationaliteit en anderzijds de interculturaliteit in het bredere thema van inclusie.

Tijdens een 'idee-doos-moment' werden best-practices uit de Vlaamse hogescholen gedeeld en was er veel ruimte voorzien voor vraagstelling en netwerking. Het is een dag, boordevol ideeën om mee te nemen naar de eigen opleiding en om ermee op korte of middellange termijn aan de slag te gaan.

De professionaliseringsessie vond plaats op campus Kantienberg van Arteveldehogeschool, Gent. De campus is gelegen midden in de studentenbuurt vol hippe horecazaken en grote parken. Met een moderne mediatheek, verschillende ontspanningsruimtes en een eigen studentenrestaurant ‘De Kantiene’ is deze campus helemaal op maat van de studenten.

De campus ontleent haar naam aan de Kantienberg waarop hij gebouwd werd en is genoemd naar de 'Kantien' of vrije kelder van de voormalige Sint-Pietersabdij. Met haar toren valt de campus op in het Gentse stadsprofiel en biedt een prachtig uitzicht op de Gentse skyline en de Sint-Pietersabdij.