Ga verder naar de inhoud

Design Thinking: de waarde van design voor onderzoek en innovatie

29 augustus 2023 - 09:30 — 14:00
Vlaamse Hogescholenraad
Ravensteingalerij 27
1000 BRUSSEL
Gratis voor hogeschoolmedewerkers. Indien je geen onderzoeker aan een hogeschool bent, dan vragen we een deelnemersprijs van 50 euro per sessie.
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - project INPUT/OUTPUT

Doelstelling: Dankzij design thinking kan je omgaan met onzekerheid, complexiteit en waardecreatie – ook in management en beleid. Je krijgt een overzicht in tools en praktijken. En zet een ‘problem space’ uit: van empathie en probleem tot idee en prototype.

Doelgroep: Hogeschoolmedewerkers die betrokken zijn in beleidsuitdagingen en onderzoeksprojecten

DESIGN THINKING
volzet

Design is overal: van kleding tot auto’s, van smartphones tot complexe systemen. Design draagt ook bij tot management, organisatie en beleid. Er worden geperfectioneerde designmodellen ingezet, zoals design thinking, die je leren omgaan met onzekerheid, complexiteit en waardecreatie.

In deze interactieve vorming werk je rond een uitdaging die alle deelnemers uit de hogescholen verbindt: de toekomst van hoger onderwijs. Door samen aan de slag te gaan ervaar je zelf de relevantie van design thinking en krijg je tegelijk de tools en methodes mee. Doorheen de vorming krijg je ook uitleg over de theorie achter de methodes. We bespreken ook echte cases in onderzoek en innovatie waarin design thinking werd toegepast.

Opgelet

Deze vorming is gratis voor jou als medewerker aan een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met drie werkdagen voor de (eerste dag van een meerdaagse) vorming en dit énkel via e-mail aan lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be. Ziek of overmacht? Voor een geldige afwezigheid vragen wij een afwezigheidsattest van jouw werkgever: ook dan wordt er geen kost aangerekend.

Bij afwezigheid zonder geldige reden of bij een te late annulering, geldt er een no show fee-kost van 50 euro per gemiste vorming. Bij meerdaagse vormingen, geldt de no show fee dus voor élke dag waarop je ongeldig afwezig bent of te laat annuleerde – let op: bij meerdaagse vormingen kan je alleen annuleren voor de volledige reeks t.e.m. drie werkdagen voor de start van dag 1; eens deelgenomen aan de eerste vormingsdag, kan je niet meer kosteloos annuleren voor de volgende vormingsdagen binnen de meerdaagse opleiding.

De no show fee vervalt altijd als je een geldig werkgeversattest hebt, of als je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen.

Na afloop ontvang je een attest van deelname.

CLAES SANDY

Lesgevers

Sandy Claes is senior docent-onderzoeker in de kunsten aan de LUCA School of Arts en deeltijds professor aan het Instituut voor Mediastudies aan de KU Leuven. In haar onderzoek focust zij op de overlap tussen media, technologie en publieke ruimte. Haar onderzoek werd al gepubliceerd op verschillende internationale, peer-gereviewde conferenties rond menselijke factoren van design.

LIEN DE RUYCK

Lien De Ruyck is onderzoeker bij de research unit LABOpro en doceert ‘speculative design thinking’ in de masterclass ‘Design for Impact’ aan de LUCA School of Arts. Daarnaast is ze avonturier, auteur en freelance communicatie- en innovatiestrateeg met focus op regeneratieve narratieven. Ze paste de designthinking-methodiek al toe op verschillende fronten en in allerlei varianten.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4