Ga verder naar de inhoud

Zo ontwerp je een gebruiksvriendelijke digitale applicatie

16 mei 2024 - 09:00 — 12:30
Online event
Gratis voor hogeschoolmedewerkers. Indien je geen onderzoeker aan een hogeschool bent, dan vragen we een deelnemersprijs van 50 euro per sessie.
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - Project INPUT/OUTPUT

Doelstelling: Je leert gebruiksvriendelijke websites en applicaties ontwerpen via user centered of user experience design. Na deze vorming weet je hoe je gebruikersnoden in kaart brengt en hoe je deze vertaalt naar een testbaar prototype.

Doelgroep: Onderzoekers die willen bijleren over user experience design, of digitale hulpmiddelen willen ontwikkelen.

DIG APPLICATIE

Wat is user experience design of user centered design? En hoe pas jij dit toe op digitale applicaties die moeten voldoen aan de gebruikersnoden en -verwachtingen? Deze vorming introduceert je in de stappen en methodes van dit proces.

We gaan samen door de vier stappen van user centered design: van (1) context en gebruiksonderzoek en (2) analyse tot (3) prototyping en (4) gebruikerstesten. In stap één bepaal je jouw gebruikers: je ontdekt hun gewoontes, noden en verwachtingen. Bij de analyse vertaal je de onderzoeksinzichten naar persona’s en user flows, en leer je wat een MVP is.

In de derde stap, prototyping, maak je verschillende ontwerpen van applicaties: van ruwe ideeën tot bijna werkende applicaties. Je leert ook het programma Figma kennen als hulpmiddel voor prototypes. Tot slot leer je gebruikerstesten en usability testen uitvoeren zodat je jouw prototype of applicatie kan valideren en bijstellen.

Voor de duidelijkheid: je leert nog niet alle do’s en don’ts maar krijgt een goed overzicht van wat het proces inhoudt.

Opgelet

Deze vorming is gratis voor jou als medewerker aan een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met drie werkdagen voor de (eerste dag van een meerdaagse) vorming en dit énkel via e-mail aan lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be. Ziek of overmacht? Voor een geldige afwezigheid vragen wij een afwezigheidsattest van jouw werkgever: ook dan wordt er geen kost aangerekend.

Bij afwezigheid zonder geldige reden of bij een te late annulering, geldt er een no show fee-kost van 50 euro per gemiste vorming. Bij meerdaagse vormingen, geldt de no show fee dus voor élke dag waarop je ongeldig afwezig bent of te laat annuleerde – let op: bij meerdaagse vormingen kan je alleen annuleren voor de volledige reeks t.e.m. drie werkdagen voor de start van dag 1; eens deelgenomen aan de eerste vormingsdag, kan je niet meer kosteloos annuleren voor de volgende vormingsdagen binnen de meerdaagse opleiding.

De no show fee vervalt altijd als je een geldig werkgeversattest hebt, of als je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen.

Na afloop ontvang je een attest van deelname.

DE WINNE DAVY

Lesgever

Davy De Winne is coördinator van het User Experience lab van Odisee hogeschool. Hij is docent en onderzoeker in user experience design, specifiek voor web en mobiele applicaties.
Naast lesgeven is hij betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten. Davy is de lijm tussen gebruikers, onderzoekers, ontwikkelaars en eventuele stakeholders. Hij vertaalt wetenschappelijke inzichten naar bruikbare digitale oplossingen die de behoeften van de eindgebruikers vervullen. Het volledige user centered design-proces is zijn kookboek bij elk project. Via Blikopener adviseerde Davy al talloze bedrijven over user centered design en het uitvoeren van gebruikerstesten.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4