Ga verder naar de inhoud

Basics van financiële analyse van de jaarrekening

16 april 2024 - 10:00 — 13:00
Vlaamse Hogescholenraad
Ravensteingalerij 27
Brussel
Gratis voor hogeschoolmedewerkers. Indien je geen onderzoeker aan een hogeschool bent, dan vragen we een deelnemersprijs van 50 euro per sessie.
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - Project INPUT/OUTPUT

Doelstelling: In deze vorming wordt in het eerste deel geen economisch vakjargon gebruikt, in het tweede deel wordt de weg gewezen naar een heldere introductie in de jaarrekening, met de link naar economisch vakjargon.

Doelgroep: Voor iedereen die een jaarrekening wil begrijpen en niet houdt van economisch jargon en cijfers.

JAARREKENING

Het begrijpen van een jaarrekening kan een uitdaging zijn, vooral als je niet bekend bent met economisch jargon en cijfers. In eenvoudige stappen en eenvoudige uitleg gaan we trachten een jaarrekening te begrijpen.

We gaan van niet-economisch jargon "plussen en missen" naar correct economisch jargon en cijfers.

  • Basisstructuur van een jaarrekening
    Een jaarrekening bestaat uit drie belangrijke onderdelen: de balans, de winst-en-verliesrekening (of resultatenrekening) en de toelichting.
  • Balans
    Dit geeft een momentopname van de financiële situatie van een bedrijf op een bepaald moment. Aan de linkerkant staan de bezittingen, alles waarvan het bedrijf eigenaar is. (activa) Aan de rechterkant staat opgelijst hoe het bedrijf gefinancierd is (passiva).
  • Resultatenrekening
    Hierin zie je de kosten en de opbrengsten. Deze vormen samen het resultaat; winst, verlies of break even over een bepaalde periode.

Als het bovenstaande duidelijk is, gaan we kijken naar enkele belangrijke begrippen: liquiditeit, solvabiliteit en rendabiliteit.

Interesse in meer? Volg ook de vormingen rond financieel beheer en kostendeclaraties, nu of binnenkort in ons aanbod.

Opgelet

Deze vorming is gratis voor jou als medewerker aan een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met drie werkdagen voor de (eerste dag van een meerdaagse) vorming en dit énkel via e-mail aan lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be. Ziek of overmacht? Voor een geldige afwezigheid vragen wij een afwezigheidsattest van jouw werkgever: ook dan wordt er geen kost aangerekend.

Bij afwezigheid zonder geldige reden of bij een te late annulering, geldt er een no show fee-kost van 50 euro per gemiste vorming. Bij meerdaagse vormingen, geldt de no show fee dus voor élke dag waarop je ongeldig afwezig bent of te laat annuleerde – let op: bij meerdaagse vormingen kan je alleen annuleren voor de volledige reeks t.e.m. drie werkdagen voor de start van dag 1; eens deelgenomen aan de eerste vormingsdag, kan je niet meer kosteloos annuleren voor de volgende vormingsdagen binnen de meerdaagse opleiding.

De no show fee vervalt altijd als je een geldig werkgeversattest hebt, of als je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen.

Na afloop ontvang je een attest van deelname.

NEYENS JAN

Lesgever

Jan Neyens werkt bij Hogeschool UCLL als financial controller ter ondersteuning van een aantal expertisecentra van Research&Expertise. Met jaren ervaring in financiële opvolging van onderzoeks- en dienstverleningsprojecten, geeft hij praktische handvaten.

Hij is ook lesgever in financieel management bij Hogeschool UCLL, en gaf eerder ook al de vakken boekhouden (HO) en bedrijfseconomie (SO).

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4