Ga verder naar de inhoud

De impact van onderzoek: van indicatoren tot methoden

19 oktober 2023 - 09:00 — 13:00
Online event
Gratis voor hogeschoolmedewerkers. Indien je geen onderzoeker aan een hogeschool bent, dan vragen we een deelnemersprijs van 50 euro per sessie.
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - Project INPUT/OUTPUT

Doelstelling: De roep om impact van onderzoek wordt steeds krachtiger, gezien allerlei complexe maatschappelijke vraagstukken. Wat zijn de onderliggende vraagstukken en welke antwoorden zijn er? De vorming geeft inzicht in wat de impact van onderzoek kan zijn en welke praktische methoden er bestaan.

Doelgroep: Onderzoekers, kwaliteits- en beleidsmedewerkers onderzoek die meer inzicht willen in de impact van hun onderzoek.

IMPACT INDICATOREN
volzet

Impact van onderzoek aantonen is ingewikkeld. We gaan (kritisch) in gesprek over waar die ingewikkeldheid juist ligt? We spiegelen dit aan allerlei methoden en aanpakken om impact in kaart te brengen. Hierbij komt ook de discussie over indicatoren voorbij en hoe we deze inzetten. Je krijgt handvaten aangereikt om keuzes te maken en een eigen weg te vinden in de complexe problematiek. We bekijken voorbeelden uit de praktijk en doen oefeningen om de kennis meteen toe te passen.

Deze thema’s komen onder meer aan bod:

  • Het logische model van impact
  • Begrippen impact, valorisatie en doorwerking
  • Alternatief model voor onderzoek aan hogescholen
  • Ecosysteem van onderzoek
  • Het 5A-model
  • Indicatorenstappenplan
  • Methoden voor het bereiken en evalueren van impact

Ter voorbereiding vraagt de lesgever om twee kleine opdrachten te maken, die worden gebruikt in de vorming (dit vraagt zo’n 30 min., je krijgt ze na inschrijving via mail).

Opgelet

Deze vorming is gratis voor jou als medewerker aan een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met drie werkdagen voor de (eerste dag van een meerdaagse) vorming en dit énkel via e-mail aan lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be. Ziek of overmacht? Voor een geldige afwezigheid vragen wij een afwezigheidsattest van jouw werkgever: ook dan wordt er geen kost aangerekend.

Bij afwezigheid zonder geldige reden of bij een te late annulering, geldt er een no show fee-kost van 50 euro per gemiste vorming. Bij meerdaagse vormingen, geldt de no show fee dus voor élke dag waarop je ongeldig afwezig bent of te laat annuleerde – let op: bij meerdaagse vormingen kan je alleen annuleren voor de volledige reeks t.e.m. drie werkdagen voor de start van dag 1; eens deelgenomen aan de eerste vormingsdag, kan je niet meer kosteloos annuleren voor de volgende vormingsdagen binnen de meerdaagse opleiding.

De no show fee vervalt altijd als je een geldig werkgeversattest hebt, of als je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen.

Na afloop ontvang je een attest van deelname.

VANVLIET HARRY

Lesgever

Dr. Harry van Vliet (1962) is sinds 2021 lector bij het nieuwe lectoraat doorwerking praktijkgericht onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Daarvoor was hij lector crossmedia aan de HvA – waarbij hij onder meer onderzoek deed naar digitale innovaties bij musea, mediastrategie, crowdsourcing, retail, crossmedia en het Nederlandse festivallandschap – en lector crossmedia business aan de Hogeschool Utrecht.
Van Vliet studeerde psychologie en film- en televisiewetenschap in Utrecht en promoveerde in 1991 aan de faculteit Letteren van de Universiteit Utrecht.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4