Ga verder naar de inhoud

Meetinstrumenten: zo ontwikkel en evalueer je ze

22 april 2024 - 09:00 — 12:00
Online event
Gratis voor hogeschoolmedewerkers. Indien je geen onderzoeker aan een hogeschool bent, dan vragen we een deelnemersprijs van 50 euro per sessie.
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - Project INPUT/OUTPUT

Doelstelling: Betrouwbare, geldige meetinstrumenten zijn essentieel voor kwantitatief wetenschappelijk onderzoek. Maar welk beschikbaar meetinstrument kies je best? En wanneer kan je beter één aanpassen of zelf ontwikkelen? Deze vorming helpt je bij de selectie, ontwikkeling en evaluatie van meetinstrumenten.

Doelgroep: onderzoekers die bestaande meetinstrumenten (willen) gebruiken of nieuwe meetinstrumenten willen ontwikkelen

VRAGENLIJST

Hoe kies, ontwikkel en evalueer je meetinstrumenten? Deze vorming helpt je op weg: van vragenlijsten en procedures tot tools en meer.

We bespreken de verschillende fases die je moet doorlopen om zelf een meetinstrument te ontwikkelen en evalueren. Dit doen we aan de hand van concrete voorbeelden uit diverse vakgebieden en settings.

Je krijgt toelichting bij begrippen zoals meetfout, betrouwbaarheid en geldigheid. En we staan ook stil bij (statistische) methoden om betrouwbaarheid en geldigheid na te gaan.

Opgelet

Deze vorming is gratis voor jou als medewerker aan een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met drie werkdagen voor de (eerste dag van een meerdaagse) vorming en dit énkel via e-mail aan lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be. Ziek of overmacht? Voor een geldige afwezigheid vragen wij een afwezigheidsattest van jouw werkgever: ook dan wordt er geen kost aangerekend.

Bij afwezigheid zonder geldige reden of bij een te late annulering, geldt er een no show fee-kost van 50 euro per gemiste vorming. Bij meerdaagse vormingen, geldt de no show fee dus voor élke dag waarop je ongeldig afwezig bent of te laat annuleerde – let op: bij meerdaagse vormingen kan je alleen annuleren voor de volledige reeks t.e.m. drie werkdagen voor de start van dag 1; eens deelgenomen aan de eerste vormingsdag, kan je niet meer kosteloos annuleren voor de volgende vormingsdagen binnen de meerdaagse opleiding.

De no show fee vervalt altijd als je een geldig werkgeversattest hebt, of als je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen.

Na afloop ontvang je een attest van deelname.

PEERSMAN WIM

Lesgever

Wim Peersman is doctor in de medische wetenschappen en master in de sociologie. Als onderzoekscoördinator bij Odisee Hogeschool en gastprofessor aan de UGent heeft hij veel ervaring met het begeleiden van promovendi en junior onderzoekers.

Hij adviseerde verschillende (inter)nationale onderzoeksprojecten op het gebied van onderzoeksmethoden. Hij heeft een uitgebreide ervaring met het ontwikkelen van meetinstrumenten en publiceerde hierover in verschillende internationale tijdschriften.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4