Ga verder naar de inhoud

Onderzoeksmethoden: verschillende benaderingen

8 mei 2023 - 09:00 — 12:00
Online event
Gratis voor hogescholenmedewerkers
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - Project INPUT/OUTPUT

Doelstelling: Je maakt kennis met verschillende onderzoekmethoden. Naast kwantitatief en kwalitatief onderzoek, leer je over experimentele designs, realistic evaluation en actie-onderzoek. Zo weet je welke onderzoekmethode je best gebruikt voor jouw onderzoekvraag of -doelstelling.

Doelgroep: Junior en toekomstige onderzoekers die een geschikte methode zoeken voor hun onderzoekvraag of -doelstelling.

ONDERZOEKSMETHODES

Heb jij een onderzoekvraag of doelstelling, maar geen idee welke onderzoekmethode je hiervoor best gebruikt? In deze vorming krijg je een overzicht van verschillende onderzoeksmethoden en benaderingen.

Je ontdekt de voor- en nadelen van verschillende onderzoeksmethodes. We zoomen in op zaken zoals grondvormen van onderzoek (kwantitatief en kwalitatief), steekproeftrekking (aselecte en theoretisch selecte), cross-sectioneel en longitudinaal onderzoek, interne en externe geldigheid, (quasi) experimentele designs, realistic evaluation en (participatief) actie-onderzoek.

Wie wil, mag vrijblijvend een concrete onderzoeksvraag of -doelstelling mailen om als voorbeeld te gebruiken tijdens de vorming: graag tegen woensdag 3 mei 2023 naar lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be.

Opgelet

Deze vorming is gratis voor jou als medewerker aan een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met drie werkdagen voor de (eerste dag van een meerdaagse) vorming en dit énkel via e-mail aan lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be. Ziek of overmacht? Voor een geldige afwezigheid vragen wij een afwezigheidsattest van jouw werkgever: ook dan wordt er geen kost aangerekend.

Bij afwezigheid zonder geldige reden of bij een te late annulering, geldt er een no show fee-kost van 50 euro per gemiste vorming. Bij meerdaagse vormingen, geldt de no show fee dus voor élke dag waarop je ongeldig afwezig bent of te laat annuleerde – let op: bij meerdaagse vormingen kan je alleen annuleren voor de volledige reeks t.e.m. drie werkdagen voor de start van dag 1; eens deelgenomen aan de eerste vormingsdag, kan je niet meer kosteloos annuleren voor de volgende vormingsdagen binnen de meerdaagse opleiding.

De no show fee vervalt altijd als je een geldig werkgeversattest hebt, of als je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen.

Na afloop ontvang je een attest van deelname.

PEERSMAN WIM

Lesgever

Wim Peersman is doctor in de medische wetenschappen en master in de sociologie. Als onderzoekscoördinator bij Odisee Hogeschool superviseert hij onderzoeksprojecten en begeleidt hij promovendi en junior onderzoekers. Hij is docent onderzoeksmethoden en adviseerde (inter)nationale onderzoeksprojecten in kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksmethoden.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4