Ga verder naar de inhoud

Podcasten als wetenschapscommunicatie

15 september 2022 - 09:00 — 12:00
Online event
Gratis voor hogescholenmedewerkers
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - Project INPUT/OUTPUT

Doelstelling: Je werkt een idee uit voor een eigen podcast, onder begeleiding van twee ervaren onderzoekers slash podcastmakers.

Doelgroep: Wetenschappers met een flair voor moderne communicatie.

PODCAST VOLZET
volzet

Heb je een idee voor een podcast maar weet je niet hoe je dit concreet uitvoert? Of wil je eerst weten hoe je een podcast maakt, voor je met een specifiek idee komt? Deze vorming inspireert en leert jou om effectief aan de slag te gaan met dit populaire medium. In de hoop om (nog) veel meer mensen te bereiken.

We geven onder meer antwoorden op vragen als deze

- Hoe organiseer je een podcast? (doelpubliek, inhoud, format)
- Hoe structureer je een podcast? (vormgeving, draaiboek)
- Hoe editeer je een podcast? (geluidsbestanden knippen en plakken)
- Hoe publiceer je een podcast? (gratis en betalende platformen)
- Hoe kwantificeer je (de impact van) een podcast?

Ter info: deelnemers krijgen een opdracht ter voorbereiding.

Opgelet

Deze vorming is gratis voor jou als onderzoeker aan een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met 5 werkdagen vooraf aan de vorming en dit énkel via e-mail aan lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be.

Bij afwezigheid zonder geldige reden zijn wij genoodzaakt jou een kost van 50 euro per gemiste sessie aan te rekenen.

Indien je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen of je hebt een geldige reden van afwezigheid vervalt de no show fee. Voor een geldige afwezigheid vragen wij een afwezigheidsattest van jouw werkgever.

VANOPPEN MARJOLEIN

Lesgevers

Marjolein Vanoppen is post-doc aan de UGent en gepassioneerd wetenschapscommunicator. Het begon met een lezing en interview hier en daar over haar onderzoek naar duurzame zeewaterontzouting.

Het ontaardde uiteindelijk in het boek ‘Weg Van Water’ en de podcastreeks ‘Helder’ over drinkwater.

Samen met haar oud-leraar Geert Potters werkte ze al aan verschillende didactische dossiers voor het tijdschrift MeNS. De twee ervaren onderzoekers slash podcastmakers verspreiden ook regelmatig hun gezamenlijke, populair wetenschappelijke podcast ‘Elementair’.

POTTERS GEERT

Geert Potters is coördinator onderzoek voor de Antwerp Maritime Academy en maakt ook deel uit van het corrosieteam van de hogeschool. Zijn liefde voor wetenschap is zo groot dat hij ze graag deelt met iedereen die wil luisteren, via een podcast bijvoorbeeld. Geert is plantenfysioloog maar vond zijn weg naar de maritieme sector. Daar zoekt hij momenteel verbindingen tussen biologie en de scheepvaartwereld, en enthousiasmeert hij toekomstige kapiteins voor een duurzame, groenere wereld.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4