Ga verder naar de inhoud

Analyseer en visualiseer je data met R en RStudio

7 december 2021 - 09:30 — 16:30
21 december 2021 - 09:30 — 16:30
Online via Teams
Gratis voor hogeschoolmedewerkers. Indien je geen onderzoeker aan een hogeschool bent, dan vragen we een deelnemersprijs van 50 euro per sessie.
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - Project INPUT/OUTPUT

Doelstelling: Deze workshop introduceert je in R en RStudio, één van de meest veelzijdige softwareomgevingen voor (brede) data-analyse. De workshop leert je gaandeweg je eerste stappen zetten in R en RStudio en bereidt je voor om ermee te werken in een professionele context.

Doelgroep: Onderzoekers die van plan zijn om aan de slag te gaan met data (beginners).

Let op: Deze opleiding bestaat uit de 2(!) momenten. (7/12 én 21/12)

R STUDIO VOLZET
volzet

De training bestaat uit drie onderdelen:

  • R: Je leert het programma R en haar taal kennen aan de hand van een aantal voorbeelden. Je oefent zelf met databeheer en datasets: data inlezen uit andere software (MS Excel, SPSS, …), variabelen veranderen/hercoderen en andere datamanagementstappen uitvoeren aan de hand van de intuïtieve ’tidyverse’ werkwijze.
  • Grafieken: Je leert R gebruiken als een krachtige tool om verschillende grafieken mee te maken via het pakket ‘ggplot2’.
  • RMarkdown: Je leert reproduceerbare documenten maken (zoals html-rapporten, word-docs en slides). Zo integreer je alles mooi in een overkoepeld document: van de inhoud (toelichting bij analyses en resultaten) tot de analyses (manier waarop resultaten tot stand komen, achterliggende code) en de resultaten.

Opgelet

Als onderzoeker aan de hogeschool is de sessie voor jou helemaal gratis. Voor ons niet, want als organisator vergoeden wij de lesgever. Kan je door omstandigheden dus niet aanwezig zijn? Laat ons dit dan vijf werkdagen voor de vorming weten. Stuur hiervoor een mail naar lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be.

Bij afwezigheid zonder geldige reden, rekenen wij 50 euro kosten aan per gemiste sessie.

Indien je geen onderzoeker aan een hogeschool bent, dan vragen we een deelnemersprijs van 50 euro per sessie.

SVEN DE MAYER

Lesgever

Sven De Maeyer is als gewoon hoogleraar verbonden aan het departement opleidings- en onderwijswetenschappen aan Universiteit Antwerpen (UA) en is ook lid van de onderzoeksgroep EduBROn. Zijn onderzoek is gericht op het meten van (leer)processen, (formatieve) evaluatie en de beoordelingsproblematiek in onderwijs en mixed effects modeling. Aan de UA is hij verantwoordelijk voor verschillende methodologische en statistische opleidingsonderdelen binnen de masteropleiding opleidings- en onderwijswetenschappen, waar studenten statistische analyses leren toepassen binnen R en RStudio.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4