Ga verder naar de inhoud

Introductie in SPSS

21 december 2022 - 10:00 — 12:00
Online event
Gratis voor hogeschoolmedewerkers. Indien je geen onderzoeker aan een hogeschool bent, dan vragen we een deelnemersprijs van 50 euro per sessie.
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - Project INPUT/OUTPUT

Doelstelling: Deze vorming introduceert onderzoekers in de basis van SPSS. SPSS is een statistisch programma dat de humane wetenschappen frequent gebruikt om data te verzamelen en te analyseren in een bruikbare, kwantitatieve vorm

Doelgroep: onderzoekers met weinig tot geen voorkennis van SPSS, maar wel voorkennis van statistiek

2022 05 SPSS

Tijdens deze vorming leer je eerst data inbrengen in SPSS. Dat betekent concreet: hoe zien de diverse tabbladen eruit, hoe maak je zelf je eigen bestand, hoe importeer je vanuit een bestaand Excel-bestand.

Vervolgens gaan we in op de diverse variabelen en hoe je deze transformeert in nieuwe variabelen. Je leert ook een analyse uitvoeren op subgroepen van je databestand. Daarnaast bekijken we zaken als descriptieve statistiek, normaliteit van data en grafische representatie. Als er voldoende tijd is, bespreken we ook nog correlatie- en betrouwbaarheidsanalyse (Cronbach’s alpha, intraclass correlation coefficient).

De lesgever vraagt om het SPSS-programma (bij voorkeur SPSS 27.0) voor de vorming te installeren op jouw eigen laptop. Let op: dit is geen introductieles in statistiek, dus er wordt een zekere voorkennis van statistiek verwacht.

Opgelet

Deze vorming is gratis voor jou als onderzoeker aan een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met drie werkdagen vooraf aan de vorming en dit énkel via e-mail aan lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be.

Bij afwezigheid zonder geldige reden zijn wij genoodzaakt jou een kost van 50 euro per gemiste sessie aan te rekenen.

Indien je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen of je hebt een geldige reden van afwezigheid vervalt de no show fee. Voor een geldige afwezigheid vragen wij een afwezigheidsattest van jouw werkgever.


Na afloop ontvang je een attest van deelname.

SIMPELAERE INGEBORG

Lesgever

Ingeborg Simpelaere werkt sinds 2005 als docent/onderzoeker binnen VIVES Hogeschool. Ze is van opleiding master logopedische / audiologische wetenschappen en promoveerde in 2018 tot doctor in de medische wetenschappen. Ze is geen statisticus van opleiding maar heeft veel ervaring met kwantitatieve data-analyse. Om die reden is ze sinds 2021 onderzoekscoach kwantitatief onderzoek binnen VIVES.
Daarnaast voert ze ook onderwijs- en andere activiteiten uit met betrekking tot onderzoek en dienstverlening. Ze doceert ook aan de Université Catholique de Louvain.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4