Ga verder naar de inhoud

Principes van staatssteun: bij eigen projecten en samenwerking

25 september 2023 - 09:30 — 12:00
Online event
Gratis voor hogescholenmedewerkers
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - project Input-Output

Doelstelling: Welke regels ken je best rond staatssteun? En hoe pas je ze correct toe bij je onderzoek en dienstverlening? Je krijgt uitleg van een VLAIO-expert over verschillende types van overheidssteun. En hoort welke impact (niet-)staatssteun heeft, als je samenwerkt met ondernemingen.

Doelgroep: Hogeschoolmedewerkers die bezig zijn met subsidiedossiers, projectadvies, contractopdrachten met werkveldpartners of financieel projectadvies

ONLINE INPUT OUTPUT

Welke staatssteunregels ken je best? En hoe pas je ze toe? VLAIO geeft uitleg over types overheidssteun en de impact ervan op een concreet project en op de verschillende wijzen van samenwerking met ondernemingen.

De vorming geeft een overzicht van de bestaande types overheidssteun: van informatie rond kaders voor innovatiesteun O&O&I VLAIO tot (niet-)staatssteun aan O&O&I en kennistranfer. Er is ook ruimte voor voorbeelden en eigen vragen.

Daarna hoor je meer over de impact van (niet-)staatssteun bij samenwerkingen met ondernemingen. We gaan dieper in op vier opties:

  • Samenwerking met een onderneming die staatssteun ontvangt
  • Samenwerking tussen een onderzoeksorganisatie die steun ontvangt voor niet-economische activiteiten en een onderneming
  • Samenwerkingsproject met combinatie van niet-economische steun en staatssteun
  • Onderzoeksorganisatie met staatssteun die economische activiteiten uitvoert.

De theorie wordt concreet gemaakt met voorbeelden en deelnemersvragen.

Opgelet

Deze vorming is gratis voor jou als medewerker aan een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met drie werkdagen voor de (eerste dag van een meerdaagse) vorming en dit énkel via e-mail aan lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be. Ziek of overmacht? Voor een geldige afwezigheid vragen wij een afwezigheidsattest van jouw werkgever: ook dan wordt er geen kost aangerekend.

Bij afwezigheid zonder geldige reden of bij een te late annulering, geldt er een no show fee-kost van 50 euro per gemiste vorming. Bij meerdaagse vormingen, geldt de no show fee dus voor élke dag waarop je ongeldig afwezig bent of te laat annuleerde – let op: bij meerdaagse vormingen kan je alleen annuleren voor de volledige reeks tot en met drie werkdagen voor de start van dag 1; eens deelgenomen aan de eerste vormingsdag, kan je niet meer kosteloos annuleren voor de volgende vormingsdagen binnen de meerdaagse opleiding.

De no show fee vervalt altijd als je een geldig werkgeversattest hebt, of als je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen.

Na afloop ontvang je een attest van deelname.

Kristel Allewijn

Lesgever

Kristel Allewijn is al jaren actief in innovatie, als juridisch adviseur bij het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Haar juridisch werk omvat o.m. staatssteunaspecten bij publiek gefinancierd onderzoek – in het bijzonder onderzoek door kennisinstellingen en onderzoekscentra, ook in samenwerkingsprojecten met bedrijven.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4