Aanpak vaccinatie van studenten die stage lopen in zorginstellingen.
Heel wat studenten die een zorgopleiding volgen aan een Vlaamse hogeschool, lopen ook stages in zorginstellingen over heel Vlaanderen. Dat is een essentieel onderdeel van hun opleiding en vandaag springen ze op die manier her en der bij om ook de druk die er heerst met de Coronacrisis te verlichten. Maar hoe zit het nu met de vaccinatie van deze studenten? Komen zij nu al in aanmerking en hoe gaat dat dan praktisch?

Hierover werden duidelijke afspraken gemaakt tussen het Agentschap Zorg en Gezondheid en het Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen (AHOVOKS).
Stagiairs worden meegenomen in de vaccinatierondes van de zorginstelling waar ze stage lopen maar dit enkel als de stage loopt op het moment dat de vaccinatieronde gepland is. De vaccinatie van de studenten gebeurt gratis door de arbeidsgeneeskundige dienst van de zorginstelling waar ze stage lopen.De stagiairs krijgen de eerste én de tweede prik ook in één en dezelfde zorginstelling, zelfs al loopt de stage af vóór de tweede dosis toegediend moet worden. De hogescholen maken het mogelijk dat stagiairs de gelegenheid krijgen om de tweede prik op het daartoe voorziene tijdstip te bekomen.
Omwille van de beperkte beschikbaarheid van vaccins is het mogelijk dat een zorginstelling niet alle personeelsleden en stagiairs kan vaccineren. Stagiairs die omwille van omstandigheden niet worden meegenomen in de vaccinatieronde van de zorginstelling of die hun stage starten na de vaccinatierondekrijgen later per brief, of indien mogelijk per sms, een uitnodiging om zich via een vaccinatiecentrum prioritair te laten vaccineren, samen met de zorgpersoneelsleden uit de eerste lijn.
Ongeacht of je als stagiair gevaccineerd bent of niet, de veiligheidsmaatregelen blijven te allen tijde van kracht en worden ook tijdens de stages strikt opgevolgd. Nota: het niet krijgen of weigeren van een vaccin mag geen reden zijn om stagiairs in zorginstellingen te weigeren.
Meer weten?
Gerelateerde artikels

Position paper leerladder in de zorg
Verpleegkundige worden? Dat kan momenteel op twee manieren: via de
vierjarige bacheloropleiding of de driejarige HBO5-opleiding. Er zijn echter nog heel wat inconsistenties en onduidelijkheden.
Daarnaast zijn er ook knelpunten waardoor goede profielen vaak verloren
gaan nog voor ze in de
zorgsector terechtkomen. Dat willen we graag oplossen, met een
eenduidige visie over
hoe de leerladder in de zorg er moet uitzien.

Verbinden en samenwerken: dé ambitie van de Vlaamse hogescholen
Koen Goethals, algemeen directeur van HOGENT en de nieuwe voorzitter van de Vlaamse Hogescholenraad heeft een ambitieus beleidsprogramma voor de hogescholen in de komende twee jaar. De hogescholen claimen hun belangrijke positie in het hoger onderwijs om van daaruit te verbinden en samen te werken.

COVID-19: Hoe bereik je de Vlaamse Hogescholenraad?
Omdat alle medewerkers van de Vlaamse Hogescholenraad, zoals bijna iedereen in ons land, tijdens de Corona-crisis thuis werken, lijsten we hieronder hun respectievelijke e-mailadressen om een vlotte bereikbaarheid te garanderen.