Ga verder naar de inhoud
Nieuws

Aanpak vaccinatie van studenten die stage lopen in zorginstellingen.

7 feb. 2021

Heel wat studenten die een zorgopleiding volgen aan een Vlaamse hogeschool, lopen ook stages in zorginstellingen over heel Vlaanderen. Dat is een essentieel onderdeel van hun opleiding en vandaag springen ze op die manier her en der bij om ook de druk die er heerst met de Coronacrisis te verlichten. Maar hoe zit het nu met de vaccinatie van deze studenten? Komen zij nu al in aanmerking en hoe gaat dat dan praktisch?

VACCINEREN

Hierover werden duidelijke afspraken gemaakt tussen het Agentschap Zorg en Gezondheid en het Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen (AHOVOKS).

Stagiairs worden meegenomen in de vaccinatierondes van de zorginstelling waar ze stage lopen maar dit enkel als de stage loopt op het moment dat de vaccinatieronde gepland is. De vaccinatie van de studenten gebeurt gratis door de arbeidsgeneeskundige dienst van de zorginstelling waar ze stage lopen.De stagiairs krijgen de eerste én de tweede prik ook in één en dezelfde zorginstelling, zelfs al loopt de stage af vóór de tweede dosis toegediend moet worden. De hogescholen maken het mogelijk dat stagiairs de gelegenheid krijgen om de tweede prik op het daartoe voorziene tijdstip te bekomen.

Omwille van de beperkte beschikbaarheid van vaccins is het mogelijk dat een zorginstelling niet alle personeelsleden en stagiairs kan vaccineren. Stagiairs die omwille van omstandigheden niet worden meegenomen in de vaccinatieronde van de zorginstelling of die hun stage starten na de vaccinatierondekrijgen later per brief, of indien mogelijk per sms, een uitnodiging om zich via een vaccinatiecentrum prioritair te laten vaccineren, samen met de zorgpersoneelsleden uit de eerste lijn.

Ongeacht of je als stagiair gevaccineerd bent of niet, de veiligheidsmaatregelen blijven te allen tijde van kracht en worden ook tijdens de stages strikt opgevolgd. Nota: het niet krijgen of weigeren van een vaccin mag geen reden zijn om stagiairs in zorginstellingen te weigeren.

Meer weten?

Gerelateerde artikels

THM WELCOME DAY

De strijd om buitenlands talent is geopend, maar Vlaanderen durft niet in de ring stappen.

24 mei 2024

Met 8 miljoen zullen ze zijn in 2030: internationale studiekiezers die hun opleiding in het buitenland willen verderzetten. Terwijl Vlaamse hogescholen en ondernemingen hen met open armen willen ontvangen, botsen ze echter op al te rigide taaldrempels. Internationaal talent moet je koesteren, niet tegenwerken

Verder lezen
PXL ONDERZOEK 001

Politieke debatfiches & investeringen in praktijkonderzoek aan hogescholen voor productiviteitsgroei

2 mei 2024

Met de verkiezingen voor de deur, zijn de meeste debatfiches en programma’s op de partijhoofdkwartieren al opgemaakt. Maar misschien is er nog ruimte voor een topic: investeer €20 miljoen extra in onderzoek van Vlaamse hogescholen om de productiviteitgroei in de samenleving mee op gang te brengen.

Verder lezen
APH GENERIEK 001

De return on investment van hoger onderwijs: meer dan enkel economische winst

30 apr. 2024

Talentontwikkeling aan de hogescholen is de facto investeren in de toekomst van Vlaanderen en Brussel. Steeds meer Belgen halen een diploma hoger onderwijs, zo blijkt uit de Census 2021. Dat is erg goed nieuws, want de ‘return on investment’ van hoger onderwijs is veel meer dan puur economisch.

Verder lezen