Ga verder naar de inhoud

Staat van fietspaden in kaart brengen

Karel de Grote Hogeschool

AI KDG

Waar gaat dit over?

bAIcycle wil met de hulp van fietsende burgers en AI de staat van fietspaden in kaart brengen. Dit doet Karel de Grote Hogeschool, samen met partner Sentigrate, door middel van een algoritme dat ze trainen met data van elektrische fietsen die zijn uitgerust met meetdozen.

Deze meetdoos leest motordata van de fiets uit via de CAN bus, combineert dit met sensordata van een smartpƧhone (GPS, ...) en laadt deze met een 4G verbinding op naar de cloud.

Burgerwetenschappers helpen mee om het algoritme te trainen door de data te labelen tijdens het fietsen. Deze gegevens worden dan gebruikt om een AI-systeem te leren om automatisch fietspaden in te delen qua inrichting, staat, gebruiksgemak en verkeersveiligheid.

De resultaten worden verwerkt tot een comfort- en verkeersveiligheidskaart van Vlaanderen. In een tweede fase wordt een nog slimmer systeem ontwikkeld dat enkel met anonieme gsm-data werkt.
Zo kan de hele fietsende bevolking door een smartphone-app te installeren, meewerken aan het in kaart brengen van fietspaden.


REMCO

Interesse in dit project?

Neem contact op met Remco van Schadewijk.


PUBLICATIE COVERS IMPACT

Onderzoek, dat mag gezien worden!

Met het digitaal magazine "Uitpakken met impact" willen de Vlaamse hogescholen exact dat doen wat de titel beoogt: laten zien (en ook een beetje 'stoefen') van hoe ze ondernemingen en organisaties helpen te professionaliseren en welke impact ze daarmee precies realiseren op de werkvloer.

Wil je precies weten wat er de afgelopen 3 jaar zoal gebeurde op gebied van onderzoek, innovatie en de kennisdeling van al deze opgebouwde expertise? Dan geeft dit digitaal magazine antwoord op deze vragen.