Ga verder naar de inhoud

Een samenwerking die blijft plakken

Yannick en Fabrice, twee jonge ondernemers, voerden de eerste experimenten voor een productie van biogebaseerde lijm thuis in hun keuken uit. Met succes, zo bleek. Maar ook met beperkingen, want een keuken is geen labo. Op zoek dus naar een partner voor verder advies en om de experimenten uit te voeren in de meer gecontroleerde, wetenschappelijke omgeving van een laboratorium.

KDG SPRAAKMAKER 15 02 23

Via de matchmaking van Blikopener kwamen ze in contact met het expertisecentrum ‘Duurzame Chemie’ van Karel de Grote Hogeschool. Daar liep al het BioGlue- project. In dit project halen de onderzoekers uit spuislib, een afvalproduct bij afvalwaterzuiveringsinstallaties, waardevolle grondstoffen zoals biopolymeren die gebruikt worden in lijmformulaties. Yannick en Fabrice vertrekken van een andere grondstof voor de productie van hun biolijm. Toch zagen ze een aantal gelijkenissen met BioGlue en gingen ze in gesprek met de onderzoekers van het expertisecentrum.

Het expertisecentrum ‘Duurzame Chemie’ voerde een aantal analyses uit op de grondstof waarmee de jonge ondernemers werkten. Op basis van deze analyses overlegden ze welke aanpassingen er mogelijk waren aan het productieproces van de biolijm. Los daarvan bogen ze zich ook eens over het economische plaatje en de kostprijs van de gebruikte chemicaliën. Maar voor de ondernemers de eerste praktische testen konden lanceren, moesten er wat issues rond ‘intellectual properties’ uitgeklaard worden. De juridisch adviseur van de hogeschool kon hen daarmee helpen.

Yannick en Fabrice hadden meteen ook de mogelijkheid om onder begeleiding van een van de onderzoekers te experimenteren in de onderzoekslabo’s van het
expertisecentrum. Op basis van de resultaten stelden ze samen een protocol op voor de productie op pilootschaal van 100 liter.


De geproduceerde biolijm kon op industriële schaal getest worden bij een brouwerij, bij het kleven van etiketten op bierflesjes. De kleefkracht van de lijm bleek prima te zijn maar de viscositeit is nog niet helemaal geschikt voor de huidige kleef-installatie. Dat moet dus geoptimaliseerd worden.

Kennis vanuit praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek, begeleiding, locatie en infrastructuur zijn maar een paar van de sterktes van de samenwerking met de hogeschool. Ook het prijskaartje is haalbaar voor een start-up. En los van dat alles is er de menselijke factor. Samenwerken in een open communicatie is verrijkend en comfortabel tegelijk. De onderzoekers van het expertisecentrum staan ter beschikking om vragen, onzekerheden of problemen te beantwoorden

Spraakmakers overview

Meer van deze spraakmakers?

Smaakt dit artikel naar meer? Is je honger naar kennis niet te stillen?
Wil je weten hoe andere onderzoekers en bedrijven hebben samengewerkt om innovatieve ideeën om te zetten naar impactvolle projecten?

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4