Ga verder naar de inhoud

Neoparent, een app in de schoot van de samenleving.

Stel dat je kindje te vroeg geboren wordt, of na de geboorte extra zorgen nodig heeft. Een rollercoaster aan emoties. Stel dat er op dat moment kan gezorgd worden dat jij 24/7 informatie hebt over je baby die op de afdeling Intensieve Neonatale Zorgen ligt? Hoe mooi zou dat zijn? Wel…

NEOPARENT APP

Onder leiding van Inge Tency, lector en onderzoeker van de opleiding vroedkunde bracht Odisee hogeschool twee verschillende bacheloropleidingen - vroedkunde en ICT - vier Vlaamse ziekenhuizen met een afdeling Intensieve Neonatale Zorgen en verschillende vzw’s rond de tafel.

Samen ontwierpen en testten ze de NeoParent-app, een mobiele applicatie die ouders van premature of zieke baby’s wil informeren en ondersteunen. Een project naar het hart en in het hart van onze maatschappij. Jonge ouders zoeken en ontvangen immers veel informatie via hun smartphone.

Mooi werkinstrument

Ouders van vroeggeboren baby’s of kindjes die extra zorg vragen, hebben nood aan informatie in deze emotionele en onbekende situatie. Een berichtje of fotootje van je baby ontvangen, doet deugd, zeker wanneer je er zelf even niet bij kan zijn. Een mooi werkinstrument, zeker tijdens Corona. Ook vrienden en familie kunnen de evolutie van de baby op afstand volgen. Ze kunnen een verklarend woordenboek bekijken wanneer ze maar willen en ze hebben bovendien de mogelijkheid om zelf ook berichten te maken in het dagboekje van de baby.

Het potentieel van de app werd gesmaakt door zowel ouders als verpleging. De NeoParent-app werd getest en goed bevonden."
Foto Inge Tency Belfius
Inge Tency
Hoofdonderzoeker NeoParent-project - opleiding vroedkunde, Odisee Hogeschool

Optimalisatie

Hoe groot de inzet van de verschillende partijen ook is, soms leidt een gezamenlijk onderzoek tussen werkveld en hogeschool niet altijd onmiddellijk tot een inzetbaar eindproduct. Het onderzoek is dan het begin, op pad naar verbetering en optimalisering. Een weg naar de ultieme productie van een bruikbaar concept.

Daarom is de expertise van het werkveld bij de ontwikkeling van dit soort nieuwe concepten van primordiaal belang. Ook al zijn de reacties van gebruikers in het algemeen lovend, toch waren er nog enkele bedenkingen binnen de ziekenhuizen. Het zou een hele verbetering betekenen om de app te integreren in de bestaande ziekenhuissystemen, zodat één enkele invoering - van bijvoorbeeld de temperatuur van een baby - geregistreerd wordt in zowel de verplichte interne software als in de optionele app. Ook de meertaligheid van de app is een must, zo bleek uit de pilootstudie in stedelijke ziekenhuizen met een internationaal publiek.

Het is dankzij dit soort feedback dat concepten geoptimaliseerd kunnen worden. Er zijn nu vaak eenmaal meerdere stappen nodig om tot een definitief, kwalitatief eindproduct te komen. Die stappen kan je enkel maar zetten, als je de nodige tijd en contacten inschakelt om te testen en feedback te vergaren om uiteindelijk te optimaliseren.

Schoolvoorbeeld

Elk onderzoek heeft zo zijn verhaal en zijn levensweg. De NeoParent-app is hiermee dan ook een schoolvoorbeeld van de samenwerking tussen werkveld en hogescholen. Alle partijen winnen en het uiteindelijke en ultieme eindproduct gaat in de maak.

Een licentieovereenkomst van de NeoParent-app werd in maart 2021 gegeven aan een startup MothChi die de mobiele applicatie verder zal uitwerken, optimaliseren en vermarkten. Daarmee is het verhaal rond: ontwerp, onderzoek, hogescholen, werkveld en gebruiker.

Neoparentapp

Bedrijf: MothChi, startup die moeder en kind applicaties wil bundelen en connecteren

Hogeschool- en onderzoeksteam: Inge Tency, vroedvrouw en hoofdonderzoeker NeoParent-project, (Opleiding Vroedkunde, Odisee Hogeschool), Arnout De Coninck, app ontwikkelaar (Opleiding ICT, Odisee Hogeschool), Davy De Winne, expert user-experience design en mobile en app development (Opleiding ICT, Odisee Hogeschool) (www.neoparent.be)

Partners betrokken bij de NeoParent-app
: Vlaamse Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VVOC), Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) Genk, Universitair Ziekenhuis Gent, Universitair Ziekenhuis Brussel, Universitair Ziekenhuis Antwerpen, LUCA School of Arts.

Spraakmakers overview

Meer van deze spraakmakers?

Smaakt dit artikel naar meer? Is je honger naar kennis niet te stillen? Wil je weten hoe andere onderzoekers en bedrijven hebben samengewerkt om innovatieve ideeën om te zetten naar impactvolle projecten?

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4