Ga verder naar de inhoud

Grote stappen vooruit dankzij onderzoek naar 3D-prothesekoker

De patiënt wordt er beter van. Net als de orthopedist. Het idee van orthopedisch bedrijf Orthobroker om prothesekokers op maat te ontwerpen en in 3D te printen is baanbrekend. Dus stapte het Thomas More-onderzoeksteam Mobilab & Care enthousiast mee in dit project. Hun doel: een softwareplatform creëren dat de prothesist meer tijd en opties geeft voor gedetailleerd maatwerk.

Orthobroker

Je start vanuit een 3D-scan en doet het hele maatwerkproces digitaal. Het is sneller, gebruiksvriendelijker, beter voor de patiënt en het milieu.’

ORTHOBROKER PATRICK GARMYN
Patrick Garmyn
Orthobroker

Waarom werkt Orthobroker samen met een hogeschool?

Patrick Garmyn: Ik leerde Tom en het Mobilab & Care-team kennen tijdens een TETRA-project over het 3D-printen van orthopedische apparaten. Ze benadrukten het belang van 3D-printen in onze sector. Dus nu onderzoeken we samen hoe we dit best inzetten voor de ontwikkeling van prothesekokers. Een prothesekoker is het rigide omhulsel dat je over het resterende been, de stomp, schuift om verbinding te maken met de rest van de prothese.

Tom Saey: Het is baanbrekend onderzoek naar een nieuwe werkwijze. Eén waarvan we nu al fan zijn, omdat het zo’n verbetering is voor de patiënt en de prothesemaker. Een prothesekoker maken is arbeidsintensief, vooral omdat elk model nauw moet aansluiten op het specifieke lichaamsdeel en rekening moet houden met gevoelige plaatsen zoals beenderige uitsteeksels.

Wat maakt jullie methode zo innovatief?

Tom Saey: We creëren een model dat voorspellingen doet op basis van machine learning. Zo start de prothesist niet langer van nul om een prothesekoker te maken. Momenteel doen we 3D-scans bij patiënten van orthopedische bedrijven. Met die gegevens trainen we onze wiskundige voorspelmodellen. Hoe meer data, hoe nauwkeuriger ons systeem.

Patrick Garmyn: Via onze software krijgt de prothesist een voorstel voor de juiste pasvorm. Daarop bouwt hij verder, vanuit zijn expertise en patiëntenkennis. Zo verlichten we het arbeidsintensieve proces van de prothesist, met ruimte en respect voor zijn rol.

ORTHOBROKER ALG WEB

Hoe anders is de traditionele manier?

Tom Saey: Nu wordt er manueel gewerkt, met gips en composietmaterialen zoals epoxyhars. Eerst gebeurt er een maatname met gips, dan wordt de gipsafdruk gevuld om tot een positief model te komen. Dat moet uitharden, gecorrigeerd worden en weer drogen. Veel doorlooptijd en manuren dus. Bovendien gaat veel informatie verloren. Want het gecorrigeerde gipsmodel, waarover je de koker giet, wordt vaak kapot gemaakt om de koker los te krijgen.

Patrick Garmyn: In ons digitaal platform blijven alle gegevens beschikbaar. Je start vanuit een 3D-scan en doet het hele maatwerkproces digitaal. Het is ook mogelijk om complexe dingen makkelijk uit te voeren, en om creatief te zijn met kleuren en designs. Je werkt perfect op maat van je patiënt. Is je ontwerp klaar? Dan doet de 3D-printer de rest. Het vraagt minder tijd en geknoei, en het is beter voor je patiënt en het milieu.

Welke meerwaarde biedt de hogeschool in dit verhaal?

Patrick Garmyn: Een onafhankelijk onderzoeksteam is goud waard. Tom moet patiëntendata capteren in bedrijven. Die spelen niet graag open kaart met hun leverancier. Dus Mobilab & Care is de perfecte tussenpersoon. Hun expertise in de orthopedische sector is ook uniek in België en Europa.

Tom Saey: Wij werken graag mee aan zo’n innovatief project dat het leven verbetert van prothesisten en patiënten. Want dat is onze sterkte: praktijkgericht onderzoek dat dicht bij het werkveld ligt. In dit geval een model ontwikkelen dat de opgebouwde expertise van prothesisten slim vertaalt naar betrouwbare voorspellingen en betere patiëntenmodellen.

Dat is onze sterkte: praktijkgericht onderzoek dat dicht bij het werkveld ligt. In dit geval dus de vraag hoe we 3D-scanning en machine learning best inzetten voor de ontwikkeling van prothesekokers.'

ORTHOBROKER TOM SAEY
Tom Saey
Thomas More
ORTHOBROKER 3 DSCAN WEB

Bedrijf: Orthobroker (met haar merken BraceID® en OrthoSOLID®), specialist in de ontwikkeling en verkoop van orthopedische en post-operatieve braces, orthesen en bandages

Hogeschool- en onderzoeksteam: Tom Saey (Researcher & Business Developer bij Mobilab & Care aan Thomas More) en het team van Mobilab & Care

Partners: Patrick Garmyn (Managing Director bij Orthobroker), Orthopedie Van Haesendonck, Spronken Orthopedie, Orthomed, Orthopedie Feskens, Orthopédie Protechnik, Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO)

Screenshot 2021 02 10 at 10 22 20

Interesse om samen te werken?

Vertel ons meer over jouw project. Dan bekijken wij hoe we jou vooruit kunnen helpen.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4