Ga verder naar de inhoud

Co-creatie: methodes en tools

12 december 2022 - 13:00 — 16:30
Vlaamse Hogescholenraad
Ravensteingalerij 27
Brussel
Gratis voor hogeschoolmedewerkers. Indien je geen onderzoeker aan een hogeschool bent, dan vragen we een deelnemersprijs van 50 euro per sessie.
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - Project INPUT/OUTPUT

Doelstelling: Je krijgt methodes en tools aangereikt om stakeholders actief te betrekken in een co-creatieproces. Zo komen jullie samen tot een gedragen resultaat voor jouw projectvoorstel, concept, onderzoeksprototype, verhaal, ...

Doelgroep: iedereen die wil (leren) co-creëren en al iets kent van de design thinking-methode

COCREATIE
volzet

Co-creatie, co-design, participatief ontwerp. Het zijn enkele noemers voor ‘actief samenwerken’: met verschillende stakeholders (als verschillende experten) om concreet tot een oplossing of resultaat te komen.

In deze vorming bespreken we kort deze noemers en hun verschillen. En gaan we vooral aan de slag met methodes en tools (zoals templates) om zo'n co-creatief proces op te zetten. We hebben bijzondere aandacht voor het actief betrekken van elke deelnemer, en voor het bewaken van een evenwichtige dynamiek tussen alle deelnemers.

Co-creatie hoeft niet alleen te gaan over iets tastbaars, zoals het ontwerpen van een groene ruimte of een technologisch systeem. Het wordt ook steeds vaker ingezet om na te denken over abstracte problemen, zoals een stedelijk mobiliteitsplan of een zorgvraag.

Voor deze verdiepende vorming ken je best al iets van de design thinking-methode. Is dit (nog) niet zo: schrijf je hier in voor de vorming ‘De meerwaarde van design thinking’.

Opgelet

Deze vorming is gratis voor jou als onderzoeker aan een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met drie werkdagen vooraf aan de vorming en dit énkel via e-mail aan lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be.

Bij afwezigheid zonder geldige reden zijn wij genoodzaakt jou een kost van 50 euro per gemiste sessie aan te rekenen.

Indien je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen of je hebt een geldige reden van afwezigheid vervalt de no show fee. Voor een geldige afwezigheid vragen wij een afwezigheidsattest van jouw werkgever.


Na afloop ontvang je een attest van deelname.

CLAES SANDY

Lesgevers

Sandy Claes is senior docent-onderzoeker in de kunsten aan de LUCA School of Arts en deeltijds professor aan het Instituut voor Mediastudies aan de KU Leuven. In haar onderzoek focust zij op de overlap tussen media, technologie en publieke ruimte. Voorheen leidde ze de (gebruikers)onderzoeksgroep van VRT innovatie.

Sandy ontving haar doctoraat in ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven in 2017, met een proefschrift over publieke vormen van data- en informatievisualisatie. Haar onderzoek werd al gepubliceerd op verschillende internationale, peer-gereviewde conferenties rond menselijke factoren van design.

Yoni Lefévre is ervaren Design Researcher en Participatory Designer. Haar werk draait vooral rond het ontwerpen van een inclusieve en holistische toekomst. Yoni deed Communication Design aan Design Academy Eindhoven en Master of Research aan The Glasgow School of Art.

Momenteel doctoreert ze bij de onderzoeksgroep Inter-Actions aan de LUCA School of Arts, rond intimiteit en seksualiteit bij mensen met zorgbehoeftes.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4