Ga verder naar de inhoud

Financieel beheer van een (inter)nationaal project

23 oktober 2023 - 13:30 — 16:30
Vlaamse Hogescholenraad
Ravensteingalerij 27
1000 BRUSSEL
Gratis voor hogeschoolmedewerkers. Indien je geen onderzoeker aan een hogeschool bent, dan vragen we een deelnemersprijs van 50 euro per sessie.
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - Project INPUT/OUTPUT

Doelstelling: Deze vorming geeft je praktische handvaten om een (inter)nationaal onderzoeksproject financieel op te volgen. Zo zorg je dat de financiële middelen effectief en efficiënt worden beheerd, dat het project binnen het budget blijft en dat je de goedgekeurde subsidies effectief ontvangt dankzij een nauwkeurige financiële rapportage.

Doelgroep: Leidinggevenden van onderzoekscellen, projectleiders, onderzoekers, administratieve en financiële ondersteuners van onderzoeksprojecten.

FIN BEHEER

Je krijgt uitleg en handvaten in alles wat de financiële opvolging van onderzoeksprojecten omvat: budgetplanning, financiële rapportage, subsidie-, kosten- en opbrengsten en compliance met financiële regelgeving.

Een gedetailleerd budget opstellen is de eerste stap. Je identificeert de verwachte kosten: directe kosten zoals loonkosten, werkingskosten zoals catering, investeringsuitgaven zoals laptops. Gedurende het project maak je regelmatig financiële rapporten die inzicht geven in bestede budgetten, kostenposten en budgetafwijkingen. Ze helpen bij het monitoren van de financiële voortgang.

Onderzoeksprojecten worden gefinancierd door externe subsidies en/of cofinanciering. Het beheren van deze subsidies is dus belangrijk. Dit betekent dat je subsidievoorwaarden uitpluist en volgt, financiële declaraties indient aan het subsidiekanaal en voldoet aan rapportagevereisten met bewijsstukken. Je wijst ook kosten toe aan taken of werkpakketten zoals vermeld in het budget.

Naast de kosten, beheer je ook de opbrengsten zoals: vergoedingen voor diensten, licentie-inkomsten of andere financieringsvormen. Je moet deze bijhouden, rapporteren en boekhouden. Onderzoeksprojecten moeten voldoen aan relevante financiële regelgeving en richtlijnen. Jij waarborgt deze regels, zoals aankoopprocedures en aanbestedingen, boekhoudnormen, fiscale rapporten en eventuele auditvereisten.

Interesse in meer? Volg ook de vormingen rond projectbegroting en kostendeclaraties.

Opgelet

Deze vorming is gratis voor jou als medewerker aan een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met drie werkdagen voor de (eerste dag van een meerdaagse) vorming en dit énkel via e-mail aan lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be. Ziek of overmacht? Voor een geldige afwezigheid vragen wij een afwezigheidsattest van jouw werkgever: ook dan wordt er geen kost aangerekend.

Bij afwezigheid zonder geldige reden of bij een te late annulering, geldt er een no show fee-kost van 50 euro per gemiste vorming. Bij meerdaagse vormingen, geldt de no show fee dus voor élke dag waarop je ongeldig afwezig bent of te laat annuleerde – let op: bij meerdaagse vormingen kan je alleen annuleren voor de volledige reeks t.e.m. drie werkdagen voor de start van dag 1; eens deelgenomen aan de eerste vormingsdag, kan je niet meer kosteloos annuleren voor de volgende vormingsdagen binnen de meerdaagse opleiding.

De no show fee vervalt altijd als je een geldig werkgeversattest hebt, of als je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen.

Na afloop ontvang je een attest van deelname.

NEYENS JAN

Lesgever

Jan Neyens werkt bij Hogeschool UCLL als financial controller ter ondersteuning van een aantal expertisecentra van Research&Expertise. Met jaren ervaring in financiële opvolging van onderzoeks- en dienstverleningsprojecten, geeft hij praktische handvaten. Hij is ook lesgever in Financieel Management bij Hogeschool UCLL, en gaf eerder ook al de vakken Boekhouden (HO) en Bedrijfseconomie (SO).

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4