Ga verder naar de inhoud

Kostendeclaraties van een (inter)nationaal project

20 november 2023 - 10:00 — 13:00
Vlaamse Hogescholenraad
Ravensteingalerij 27
1000 BRUSSEL
Gratis voor hogeschoolmedewerkers. Indien je geen onderzoeker aan een hogeschool bent, dan vragen we een deelnemersprijs van 50 euro per sessie.
Organisator: Vlaamse Hogescholenraad - Project INPUT/OUTPUT

Doelstelling: Je leert hoe je de tussentijdse en einddeclaratie van een (inter)nationaal onderzoeksproject opmaakt: van budgetplanning, financiële rapportage en regelgeving tot subsidie-, kosten- en opbrengstenbeheer. Zo zorg je dat je de toegekende middelen ook effectief ontvangt.

Doelgroep: Leidinggevenden van onderzoekscellen, projectleiders, onderzoekers, administratieve en financiële ondersteuners van onderzoeksprojecten.

KOSTENDECLARATIE

Het opstellen van een financiële einddeclaratie van een onderzoeksproject kan complex zijn. Het vereist nauwkeurigheid om tot een correct en volledig rapport te komen. Je volgt dus best een aantal belangrijke stappen, die we samen gaan overlopen.

Je moet alle (relevante) financiële gegevens verzamelen: van het specifieke project uit de boekhouding en personeelsdienstgegevens tot kosten, inkomsten, opbrengsten en alle goedgekeurde subsidies of andere financieringsbronnen.

Die financiële gegevens categoriseer je in overeenstemming met de projectbegroting en eventuele specifieke rapportagevereisten. Dit gaat onder meer om kostensoorten (zoals personeels- en werkingskosten) en investeringen (zoals laptops en machines).

Dan maak je een overzicht van de totale kosten en opbrengsten gedurende het hele project: van de werkelijke kosten tot de werkelijke verwachtte opbrengsten. Dit vergelijk je met de projectbegroting en met het goedgekeurde budget. Je identificeert eventuele afwijkingen en bekijkt of overschrijdingen mogelijk zijn, met of zonder voorafgaandelijke goedkeuring. Je voegt uiteindelijk alle relevante en ondersteunende documentatie toe, zoals facturen, betalingsbewijzen en bankafschriften.

Interesse in meer? Volg ook de vormingen rond begroting project en financieel beheer.

Opgelet

Deze vorming is gratis voor jou als medewerker aan een Vlaamse hogeschool, maar niet voor ons als organisator. Kosteloos annuleren kan tot en met drie werkdagen voor de (eerste dag van een meerdaagse) vorming en dit énkel via e-mail aan lore.soleme@vlaamsehogescholenraad.be. Ziek of overmacht? Voor een geldige afwezigheid vragen wij een afwezigheidsattest van jouw werkgever: ook dan wordt er geen kost aangerekend.

Bij afwezigheid zonder geldige reden of bij een te late annulering, geldt er een no show fee-kost van 50 euro per gemiste vorming. Bij meerdaagse vormingen, geldt de no show fee dus voor élke dag waarop je ongeldig afwezig bent of te laat annuleerde – let op: bij meerdaagse vormingen kan je alleen annuleren voor de volledige reeks t.e.m. drie werkdagen voor de start van dag 1; eens deelgenomen aan de eerste vormingsdag, kan je niet meer kosteloos annuleren voor de volgende vormingsdagen binnen de meerdaagse opleiding.

De no show fee vervalt altijd als je een geldig werkgeversattest hebt, of als je een collega in jouw plaats kan laten deelnemen.

Na afloop ontvang je een attest van deelname.

NEYENS JAN

Lesgever

Jan Neyens werkt bij Hogeschool UCLL als financial controller ter ondersteuning van een aantal expertisecentra van Research&Expertise. Met jaren ervaring in financiële opvolging van onderzoeks- en dienstverleningsprojecten, geeft hij praktische handvaten. Hij is ook lesgever in Financieel Management bij Hogeschool UCLL, en gaf eerder ook al de vakken Boekhouden (HO) en Bedrijfseconomie (SO).

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4