Intensief project met het Zuiden
Een South Intensive Programme (SIP) is een kort en intensief studieprogramma dat studenten en docenten van de Vlaamse hogescholen met deze in het zuiden verbindt. Tijdens een SIP werken studenten en docenten samen aan een ontwikkelingsrelevant onderwerp in het zuiden. Voor dit project krijgen studenten ook studiepunten.
Een Sip heeft tot doel:
- Studenten bewust maken van de werkwijzen en praktijken in het Globale Zuiden
- Een inter- en multidisciplinaire aanpak stimuleren
- Duurzame partnerschappen tussen Vlaamse en internationale hogescholen lanceren
- Relevante leerstof ontwikkelen
- Innovatieve methodes en aanpak ontwikkelen
- Potentiele onderwerpen voor projectvoorstellen identificeren
Erasmushogeschool Brussel organiseerde in 2022 een Short Intensive Project in Tanzania!
In dit filmpje krijg je een terugblik op hun eerste gezamenlijke interdisciplinaire workshop tussen de opleidingen landschaps- en tuinarchitectuur, toerisme en recreatiemanagement, journalistiek, geografie en omgevingswetenschappen van zowel de Erasmushogeschool Brussel als MWECAU in Moshi Tanzania. Dit in het kader van het Global Minds van VLIR-UOS. De workshop ging door van 12 tot 21 maart 2022 in Lushoto, West-Usambaragebergte, Tanzania.
Doel van dit Short Intensive Project (SIP), is om samen met zowel Belgische als Tanzaniaanse studenten en docenten, gedragen problemen definiëren, oplossingen aan te reiken in functie van gebiedsontwikkeling, landbouw, toerisme … en bijgevolg een duurzame kwalitatieve leefomgeving te kunnen garanderen voor toekomstige generaties.
Landen voor intensief project met het Zuiden
- Bolivië, Latijns-Amerika
- Cuba, Latijns-Amerika
- Ethiopia, Afrika
- Filipijnen, Azië
- Zuid-Afrika, Afrika
- Uganda, Afrika
Studenten naar het zuiden
Vlaamse hogeschoolstudenten kunnen rekenen op een financiële beurs voor hun studiereis naar een ontwikkelingsland. Deze reis moet uiteraard wel een onderdeel zijn van hun opleiding waardoor de student een aantal studiepunten kan behalen, zoals een stage of een bachelorproef.
Personeelsmobiliteit IN
Met de XREIin-beurs bekostig je de reis- en accommodatiekosten als gast(docent) of medewerker van een hoger onderwijsinstelling van één van de 19 partnerlanden van de Vlaamse Interuniversitaire Raad voor Universitaire Ontwikkelingssamenwerking (VLIR-UOS) bij het bezoek aan een Vlaamse hogeschool.
Personeelsmobiliteit OUT
De XREIout-beurs dekt de reis- en accommodatiekosten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika vanuit een van de 19 partnerlanden van de Vlaamse Interuniversitaire Raad voor Universitaire Ontwikkelingssamenwerking (VLIR-UOS)