Ga verder naar de inhoud
Internationaal worden steeds vaker cross-over samenwerkingen tussen de game-industrie en de muzieksector opgezet, waarbij er geëxperimenteerd wordt met virtuele producties. Hoewel de eerste experimenten dateren van voor covid, zagen we dit toenemen door de pandemie en de snelle opkomst van de “metaverse”-hype.

Virtuele muziekbelevingen bereiken fans in allerhande vormen: van videostreams tot immersieve producties met geanimeerde avatars die digitaal performen in een game-omgeving of digital twins van beroemde concertzalen. Bekende artiesten treden op in gameplatformen zoals Fortnite, Minecraft, .. of eigen gecreëerde omgevingen. En ook tv-en radiozenders, zoals StuBru, experimenteren met virtuele producties.

Heel wat initiatieven, en toch blijkt uit gesprekken met het werkveld dat deze nieuwe vormen van digitale muziekbeleving nog veel vragen oproepen. Er ontbreekt basiskennis over hoe men in deze metaverses geraakt, welk duurzaam creatief potentieel ligt te wachten voor de artiesten en hoe men hiermee een groter publiek kan bereiken.

Howest zal daarom een online tool publiceren voor de muzieksector en de opportuniteiten aantoonbaar maken.

Resultaten

Een interactieve, online tool/matrix publiceren op basis van de beschikbare state-of-the-art waarmee de muzieksector creatief aan de slag kan. Deze tool beschrijft stap voor stap welke technologie en bouwblokken nodig zijn voor verschillende virtuele experimenten in de metaverse, hoe dergelijke producties uit te voeren en welke pipelines nodig zijn. Ook wordt aandacht besteed aan de werkveldpartners die je daarvoor nodig hebt en wat je zelf kan opzetten, met duidelijke budgetramingen per optie. Dit alles met oog voor een breed bereik van low- tot hightech producties.

Een blog bijhouden die een overzicht biedt van bestaande (inter)nationale initiatieven als inspiratiebron voor de sector.

Het wegwerken van de huidige desinformatie en kennisgap door de lange-termijn valorisatiemogelijkheden aan te tonen van innovatieve digitale en virtuele muziekbeleving in "metaverses", met het oog op stabiele en duurzame economische meerwaarde in het post-COVID tijdperk.

Het aantonen van opportuniteiten voor de Vlaamse muzieksector door zes concrete use cases uit te werken in co-creatie met diverse stakeholders en creatieve input van de artiesten. Deze use cases dienen als inspiratievoorbeelden bij de interactieve tool.

Howest DAE Research richt zich voornamelijk op game-technologie en PXL Music op immersive audio.

De Vlaamse muzieksector versnelt de focus op virtuele muziekbeleving in de metaverse.

De projectpartners verwachten dat:
- 85% van de deelnemende organisaties minstens 2 workshops uit de reeks zal volgen met meerdere werknemers. Ook wordt verwacht dat een 20-tal alumni, werkzaam in de game- en muzieksector, aan deze reeks nascholingen zullen deelnemen.
- De helft van de begeleidingsgroep al met een deel van de projectresultaten aan de slag zal gaan voor afloop van het project.
- Na afloop wordt verwacht dat minstens 15 werkveldpartners uit de sector de kennis uit de TETRA zullen hebben toegepast of plannen toe te passen.
- De online tool/matrix zal gedurende 2 jaar na afloop van het project door 3000 unieke bezoekers worden geraadpleegd.
- De resultaten van dit project zullen aanleiding geven om 8 zijtrajecten op te starten, zowel met bedrijven uit de primaire doelgroep als daarbuiten in toepassingsgebieden zoals bredere podiumkunsten, eventsector, erfgoed, enz.
- Synergie met bedrijven uit het project van de Howest onderzoeksgroepen Toegepaste Informatica en Business Management om verdienmodellen voor de metaverse te ontwikkelen, gebaseerd op elkaars onderzoeksresultaten.
- Deelresultaten en workshops van dit project zullen worden opgenomen in diverse vakken van het ISP curriculum van DAE en binnen de Bachelors Muziektechniek en Muziekmanagement van PXL-Music. Deze zullen worden aangeboden aan het werkveld via Howest Academy en PXL Congres.
Howest
01/10/2022 - 30/09/2024
WST Caroline Van Keymeulen

Caroline Van Keymeulen

Howest - Blikopener contact