Ga verder naar de inhoud

Classificatie point clouds met AI

Het project zal resulteren in een webapplicatie (een soort SaaS) waarop je in eerste instantie heel makkelijk een point cloud kan opladen en je een bestand (vb. een csv-bestand) terugkrijgt met de geclassificeerde oppervlaktes en hun grootte. Hierbij zou je ook een visuele weergave moeten kunnen krijgen van de classificatie op de point cloud (idealiter in een GUI), waarop je de classificatie ook nog kan aanpassen indien nodig.

UCL CLASS POINT

Via het droneteam van UCLL zijn reeds enige tijd tal van vragen binnengekomen van landmeterexperten en aanbieders van bouwmaterialen die point clouds willen gebruiken voor het opmeten van gebouwen, om zodanig snel en accuraat opmetingen te kunnen maken en een inschatting te geven over de kostprijs van, in dit geval, renovatiewerken. Het zou namelijk zo zijn dat architecturale plannen niet altijd aanwezig of correct zijn. Een opmeting van het te renoveren gebouw met behulp van een RTK of LiDAR camera zou hiervoor een snelle en accurate oplossing kunnen bieden.
Echter is voor de verwerking van point clouds specifieke kennis vereist van meestal meerdere softwarepakketten en is de effectieve verwerking, inclusief manuele opmetingen van alle nodige oppervlakten, hiervan ook een tijd consumerende opdracht. De point cloud moet namelijk in meerdere stappen omgezet worden om een bruikbaar BIM te bekomen, wat door het grote bestandsformaat veel rekenkracht vereist.

Contact

Neem contact op met David Vandenbroeck van UC Leuven-Limburg.

Vlhora infrastructuur

Benieuwd
naar andere
TETRA-projectidee├źn?

Vanzelfsprekend is dit niet het enige projectidee. Misschien zijn er tussen de verschillende voorstellen wel andere die meer, of beter, aansluiten bij de werkgebieden van jouw onderneming of organisatie.

Expertisedomeinen

Dit projectidee is gelinkt aan het volgende expertisedomein: