Ga verder naar de inhoud

AI & Virtual Ergonomics

AP Hogeschool wil een nieuw ecosysteem stimuleren rond 3D-werkpostsanalyses door preventieadviseurs, ergonomen en ergotherapeuten te laten samenwerken met technologiespelers (mocap-, VR- en AI-sector) en productontwikkelaars (CAD-modellen van nieuwe werkposten).

APH TETRA24 ERGONOMIC

Doelstelling

3D-houdingsanalyse is een opkomend hulpmiddel voor ergonomische werkpostanalyses op de werkvloer. Dankzij motion capture suits, zoals Xsens, of laagdrempelige alternatieven kunnen ergonomen 3D-houdingsdata capteren en realtime analyseren via software.

Baanbrekend voor Vlaanderen is Virtual Ergonomics waarbij nieuwe werkposten eerst grondig virtueel getest en realtime bijgestuurd worden dankzij Virtual Reality. Zo kunnen bedrijven niet-ergonomische werkposten en productielijnen (preventief) virtueel aanpassen, wat tijd en kosten bespaart en ongevallen kan voorkomen. Via AI-Driven Virtual Ergonomics wordt ook artificiële intelligentie ingezet voor de captatie én analyse van 3D-houdingsdata voor werkpostanalyses.


Contact

Neem contact op met
Yasmin van de Werf
AP Hogeschool

Mogelijke activiteiten tijdens de uitvoering

In kaart brengen van de beschikbare technologieën voor de captatie en de analyse van 3D-houdingsanalyse. Uitwerken van een nieuwe workflow en blauwprints voor 'AI-Driven Virtual Ergonomics' waarbij mocap, CAD-modellen, VR en AI gecombineerd worden voor 3D-werkpostanalyses op de werkvloer. Realisatie van concreet bruikbare use cases voor diverse scenario's, zoals bijvoorbeeld nieuwe productielijnen en werkomgevingen voor de industrie, blauwe economie, logistiek en zorg. Aanbieden van opleidingen voor diverse sectoren: zowel ergonomen als technologiespelers en productontwikkelaars.

Verwachtingen van het projectresultaat

  • Uitbouwen van een multidisciplinair ecosysteem in virtual ergonomics.
  • Optimalisatie van VR- en AI-workflows voor houdingscaptatie en -analyse.
  • Ontwikkeling van een gestandaardiseerd framework voor het gebruik van AI in ergonomische analyses en VR-houdingsanalyses.

Profiel van de begeleidingscommissie

  • Preventieadviseurs van bedrijven, ergonomen, ergotherapeuten en externe preventiediensten: preventief testen en aanpassen van toekomstige werkposten via AI-Driven Virtual Ergonomics.
  • Technologiespelers: nieuwe workflow door innovatieve combinatie van
  • mocap, VR en AI.
  • Productdesigners: integratie CAD-model van nieuwe werkposten in
  • VR-omgeving.
Wil jij graag een rol opnemen in één of meerdere beoordelingscommisies?

Wil jij graag een rol opnemen in één of meerdere beoordelingscommisies?

Bezorg ons dan jouw contactgegevens. Ria Bollen, projectcoördinator Blikopener aan de Vlaamse Hogescholenraad, neemt dan persoonlijk contact met jou op.

Vlhora werkeconomie

Benieuwd
naar andere
TETRA-projectideeën?

Vanzelfsprekend is dit niet het enige projectidee. Misschien zijn er tussen de verschillende voorstellen wel andere die meer, of beter, aansluiten bij de werkgebieden van jouw onderneming of organisatie.

Expertisedomeinen

Dit projectidee is gelinkt aan volgende expertisedomeinen:

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4