Ga verder naar de inhoud

Betere zorg voor anderstalige diabetici door kleinere taal- en cultuurkloof

Hoe ondersteun je zorgverleners in hun communicatie met anderstalige diabetici? De kloof in taal en cultuur staat de beste zorg soms in de weg. Het blijkt vaak een uitdaging om effectief te communiceren. HOGENT ontwikkelde een wetenschappelijk onderbouwde oplossing die de kloof verkleint tussen zorgverstrekker en patiënt: een e-learning met meertalige video’s en cultuursensitieve recepten.

14 VHC GNT COMPOWER 02

HOGENT werkte hiervoor nauw samen met de Diabetes Liga en diabeteseducatoren van verschillende ziekenhuizen en wijkgezondheidscentra.

De projectresultaten zijn bijzonder goed. De doelstelling was om bruginstrumenten te ontwikkelen die de culturele en talige kloof verkleinen tussen anderstalige diabetici en zorgprofessionals (zoals verpleegkundigen, diabeteseducatoren, diëtisten en artsen).

Zo bestaan er nu meertalige informatiefilmpjes (in Arabisch, Turks, Hindi en Punjabi) maar ook cultuursensitieve recepten (met audio) en een e-learning over zwangerschapsdiabetes.

In september 2023 stelde HOGENT haar projectresultaten voor, onder meer via workshops en een panelgesprek. Ben je ook benieuwd? Bekijk meer van dit onderzoek via de HOGENT-website.

HOGENT gelooft rotsvast dat meer en betere informatieverstrekking en vorming resulteert in meer en betere sensibilisering, zorgkwaliteit en werkvreugde bij de hulpverleners. En ook in trouwere therapie bij de diabetespatiënten.

Contact

Pablo Decock
Hogeschool Gent
EML:
pablo.decock@hogent.be
GSM:
+32 476 45 34 86
LinkedIn

GEZONDHEIDSZORG Gezonheidszorg

Bekijk ook zeker de andere projecten in gezondheidszorg

Naast dit project zijn er nog een vijftiental andere die innovatieve oplossingen willen bieden voor verschillende aspecten in de zorg. Neem zeker de tijd om ook deze projecten te leren kennen.

Expertisedomeinen

Dit onderzoek is gelinkt aan volgende expertisedomeinen: