Ga verder naar de inhoud

Negen expertisedomeinen

De dertien Vlaamse hogescholen staan met beide voeten in de praktijk. Ze werken op verschillende manieren
samen met partners uit het werkveld en spelen in op vragen van dat werkveld of het beleid. Zo dragen ze bij aan de kennisopbouw van de regio. Praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek is de motor achter innovatie. De kennis en expertise opgedaan tijdens dit onderzoek is immers onmiddellijk inzetbaar in de praktijk. Ontdek wat de impact is van ons innoverend hoger onderwijs. Laat je inspireren over hoe een hogeschool jouw organisatie of onderneming kan helpen om de volgende stap te nemen in jouw innovatieproces.

EXPERTISEDOMEINEN

1. Kunst & Cultuur

Kunst is onlosmakelijk verbonden met mensen, maar ook met innovaties en technologie. Want als mens en wetenschap samenwerken ontstaat er magie.

Lees verder

2. Onderwijs

Alles begint bij onderwijs: van studiekeuzes en navormingen tot leergemeenschappen en praktijkonderzoek. Leerkrachten en leerlingen vormen de toekomst. Gesteund door innovaties, om kennis te differentiëren.

Lees verder

3. Werk & Economie

Werk en economie, sturen onze samenleving. Ze zijn de motor, het hart en de reden van alles wat functioneert. En het is geen evidentie om over alle expertise te beschikken om te groeien en je bedrijf te laten groeien.

Lees verder

4. Gezondheid

De samenleving vergrijst en aandoeningen evolueren. De gezondheidszorg is een sector die extraperformant en innoverend moet zijn. Uitdagingen vragen om innovaties. Sneller, beter, kostenbesparend: de ene opportuniteit sluit een andere niet uit.

Lees verder

5. Gelijke kansen

Naast de vraag naar een inclusieve samenleving is er ook de vraag naar verdere ontwikkeling van inclusief onderwijs. Maar ook thema’s als online-hulp en mediaopvoeding zijn relevant.

Lees verder

6. Ruimte & Infrastructuur

Onze omgeving groeit, evolueert en verstedelijkt. De uitdaging is om slimmer om te gaan met de ruimte die we hebben. Door duurzaam te kiezen, zowel materialen als technieken en processen, uit zorg voor ons klimaat en onze toekomst.

Meer weten?

7. Klimaat, Milieu & Schone Energie

De 13 Vlaamse hogescholen staan met het aanstormend talent voor de uitdaging om zoveel en zo goed mogelijk onderzoek te verrichten om het werkveld, maar ook onze hele leefomgeving klaar te stomen op een duurzame wereld.

Lees verder

8. Mobiliteit

Mobiliteit is niet meer weg te denken uit de dagelijkse realiteit. Verplaatsingen, vervoersmiddelen en –infrastructuur zitten in een constante evolutie. De mobiliteit heeft ook effect op andere aspecten: veiligheid, milieu en de kwaliteit van de leefomgeving.

Lees verder

9. Voedsel & Water

Hoe voorzien we voldoende voedsel en water zonder extra belasting voor het milieu? Voor antwoorden moet je bij onze experts in duurzame voedsel- en watersystemen zijn: van hernieuwbare grondstoffen en futureproof voedselproductie tot efficiënte waterzuivering en meer.

Lees verder

Welke impact heeft ons onderzoek?

PUBLICATIE IMPACT N01

Werk & Economie

Met deze uitgave willen de Vlaamse hogescholen graag een aantal projecten in de kijker zetten. Zo kom je het wat en hoe te weten, en ontdek je de impact van ons innoverend hoger onderwijs. Het is de bedoeling jou als lezer, te inspireren en te laten nadenken over hoe een hogeschool jouw organisatie of onderneming kan helpen om de volgende stap te nemen in jouw innovatieproces.

Download hier het magazine
PUBLICATIE IMPACT N02

Welzijn & Zorg

Met het magazine willen de Vlaamse hogescholen exact dat doen wat de titel beoogt: laten zien (en ook een beetje 'stoefen') van hoe ze ondernemingen en organisaties helpen bij welzijn en zorg.

Wil je precies weten wat er zoal gebeurt binnen het domein welzijn & zorg met al deze opgebouwde expertise? Dan geeft dit magazine antwoord op deze vragen.

Download hier het magazine
PUBLICATIE IMPACT N03

Voedsel & Water

Grondstoffen raken schaarser en onze planeet staat steeds meer onder druk. Hoe zorgen we voor voedsel en water zonder het klimaat en het milieu extra te belasten? De experts aan de Vlaamse hogescholen in duurzame voedsel- en watersystemen onderzoeken het van hernieuwbare grondstoffen en futureproof voedselproductie tot efficiënte waterzuivering en meer.

Download hier het magazine
VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4