Ga verder naar de inhoud
Opinie

De arbeidsmarkt heeft geen diploma’s nodig, maar competenties.

Is dat zo en klopt die schijnbare tegenstelling tussen diploma’s en gecertificeerde competenties?

6 okt. 2023

Er zijn voorbeelden legio van sectoren waarvoor diploma’s vanzelfsprekend nog steeds relevant zijn: het onderwijs, de zorgsector en andere knelpuntberoepen kunnen daarvan getuigen. Voor hen is het diploma een kwaliteitsgarantie en een startticket. De zekerheid dat wie start, de juiste combinatie heeft van kennis en kunde, van theoretische onderbouw en de hands on vaardigheden, verworven tijdens stages op de werkvloer. Ook de gebruiker, de burger voelt zich gerustgesteld: niet onbelangrijk indien je bijvoorbeeld als patiënt medische zorgen moet ondergaan.

Hogescholen zijn niet langer enkel leveranciers van klassieke diploma’s: ze werken op maat van elk doelpubliek, zoals zij-instromers."
ODS ANN VERRETH SQR
Ann Verreth
Algemeen directeur - Odisee hogeschool

Uiteraard heeft ‘de’ arbeidsmarkt ook aantoonbare competenties nodig. Maar precies daarom bieden hogescholen vandaag meer en meer maatwerk aan: niet alleen fulltime bacheloropleidingen, maar ook deeltijdse opleidingen, of hybride opleidingen die contactonderwijs op de campus combineren met afstandsonderwijs. Graduaatsopleidingen die erg praktijkgericht zijn en waarbij werkplekleren minstens een derde van de opleiding uitmaakt.


Ook microdegrees en microcredentials passen in dat plaatje: ideaal voor wie zich wil bij- of omscholen, zich wil blijven ontwikkelen of zich wil specialiseren. Dat kan via microcredentials – vaak korter en qua inhoud duidelijk afgebakend – of microdegrees: als het ware minidiploma’s of -pakketjes die zich toespitsen op een specifieke sector.

Het is niet echt algemeen geweten, maar hogescholen zijn niet langer enkel leveranciers van klassieke diploma’s: ze werken op maat van elk doelpubliek, zoals ook die van zij-instromers. Deze laatste groep wint overigens aan belang: een groeiende groep studenten stapt in met meer levens- en werkervaring, al dan niet na een eerder behaald diploma. Daarbij zijn ook heel wat heroriënteerders die wat uitgekeken zijn op hun huidige job, maar gemotiveerd zijn om een andere richting uit te gaan. Vooral voor hen is een standaard studieprogramma minder aangewezen: ze brengen al heel wat kennis én ervaring mee, die de hogeschool kan aanvullen met leerinhouden en competenties van een ander beroep, of met nieuwe inzichten en praktijken.

De oplossing ligt dus niet in het wegwerpen van diploma’s ten voordele van aantoonbare competenties, maar in het verbinden van beiden."
ODS ANN VERRETH SQR
Ann Verreth
Algemeen directeur - Odisee hogeschool

Dat is ook de uitdaging van een leven lang ontwikkelen: op elk niveau en voor elke doelgroep de juiste opleiding aanbieden, al dan niet afgesloten met het behalen van een diploma, getuigschrift, certificaat, creditbewijs, (micro)degree, (micro)credential … De titel doet er niet toe, de verworven kennis en competenties des te meer.

Als klant heb je recht op een goede service. Maar als mogelijk toekomstige werknemer in een bepaalde sector heb je ook baat bij een goed aansluitende opleiding. De oplossing ligt dus niet in het wegwerpen van diploma’s ten voordele van aantoonbare competenties, maar in het verbinden van beiden. Het is dus geen kwestie van ‘of of’, maar van … ‘en en’.

Geschreven door

ANN VERRETH Verreth
Ann Verreth

Gerelateerde artikels

1708428649515

Elke student op de juiste plaats, geeft Vlaanderen morgen voorsprong.

28 feb. 2024

In 70% van de jaarlijks 135.000 vacatures voor hooggeschoolden wordt er gezocht naar profielen van afgestudeerden van Vlaamse hogescholen. Evident, want op het snijvlak van kennis en kunde zit de kern van de professional van de toekomst. En precies daar nemen hogescholen hun rol op.

Verder lezen
AI BY DALLE

AI-geletterdheid is een essentiële competentie geworden.

25 jan. 2024

In november 2022 maakt de wereld kennis met Chat GPT. De chatbot met generatieve AI zorgt ervoor dat 2023 als een kanteljaar in de geschiedenisboeken zal terecht komen. Ook hogeschoolstudenten maken gretig gebruik van deze innovatieve tool. Een cursus samenvatten, een paper schrijven, een onderwerp verder uitdiepen of een complexe theorie in mensentaal uitleggen, Chat GPT kan het allemaal...

Verder lezen
ART OPINIE WINKELKAR

Onze winkelkar wordt steeds duurder

14 dec. 2023

We betalen ons blauw aan de kassa van de supermarkt. De voedingsinflatie in de Belgische supermarkten daalt dan wel, maar consumentenorganisatie Testaankoop kwam nog steeds uit op het hoge inflatiecijfer van 14,7 procent voor voedingsmiddelen. In twee jaar tijd werd onze winkelkar zo maar eventjes een kwart duurder.

Verder lezen