De Corona Bib, het studentenplatform van Vlaanderen
Studenten zorgen zelf voor een oplossing.
Iets meer dan een jaar geleden werden we geconfronteerd met een lockdown, als een maatregel om de Covid-19 pandemie te bestrijden. Zoals iedereen hadden ook de studenten weinig vooruitzichten en met wat precies de gevolgen daarvan zouden zijn. Met de examenperiode voor de deur werd snel duidelijk dat heel wat studenten die voorheen de bibliotheek opzochten, nu plots zonder oplossing zaten om samen te studeren. Een groepje onder hen bleef echter niet bij de pakken zitten en richtte de ‘Corona Bib’ op die daarvoor een oplossing wilde bieden tijdens deze onzekere periode.

Op één van de veiligste online-servers ontwikkelden ze met een zelf ontworpen veiligheidsysteem, een virtueel platform dat een ontmoetingsplaats vormt voor alle Vlaamse studenten. De ‘Corona Bib’ bootst een typische campusbibliotheek na, waar in alle stilte kan worden gestudeerd. Verder biedt het de studenten ook de mogelijkheid om te ontspannen in chillrooms. Naast de virtuele ruimtes zijn er ook verschillende fora of tekstkanalen waar studenten elkaar vinden en praten over vakken, studiemethodes, sport en alles wat hen bezighoudt.
Kortom, de ‘Corona Bib’ probeert met eigen middelen drie essentiële noden te lichten: openbare studieplekken, ontspanning en socialisatie. Vandaag, eind mei 2021 zijn er al meer dan 6.500 leden waarvan er een kleine 1.000 online komen om te studeren. Interessant om weten is dat tijdens de vorige blokperiode er dagelijks 200 studenten via spraak/video gekoppeld waren in de stille ruimtes. Hier werd er dan van 's morgens tot ’s avonds gestudeerd!
De ‘Corona Bib’ probeert verschillende samenwerkingen te realiseren om tegemoet te komen aan de noden van de studenten. Zo zijn ze zich ook sterk bewust van hun rol als laagdrempelige doorverwijzer voor studenten die mentaal lijden ervaren.
Ondertussen werden ze ook opgemerkt door het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en kregen ze reeds de steun van verschillende hogeronderwijsinstellingen.
Nu we een nieuwe blokperiode ingaan, is de ‘Corona Bib’ zeker een link die de moeite waard is om te delen!
Gerelateerde artikels

Van sprintkampioen tot tienkamper
Eens aan het werk blijkt de Vlaming immers niet meer zo geneigd om nog bij te leren. Nochtans, de wereld evolueert sneller en we werken langer dan vroeger. De nood om kennis en vaardigheden regelmatig een update te geven, is nooit zo groot geweest.

Leren van, met en in het werkveld
De hogescholen waren al een belangrijke toegangspoort tot het hoger onderwijs. Met de graduaten zetten ze die poort nog een flink stuk wijder open en verlagen ze de drempel voor een nieuw studentenpubliek, vaak uit kansengroepen, dat vroeger niet of veel moeizamer de weg vond.

Geef kunstopleidingen aan de Vlaamse hogescholen meer én de juiste beleidsaandacht.
Creatief talent is het waard! In sociaal-economisch barre tijden, of die nu het gevolg zijn van een pandemie of van oplopende geopolitieke spanningen, hebben kunstenaars het niet gemakkelijk. Hoe moeten we omgaan met jonge mensen die kiezen voor een levensloopbaan in de kunsten en hoe kunnen we hen daarbij helpen? Maar ook: hoe laten wij ons helpen door hén?