Ga verder naar de inhoud
Nieuws

De Corona Bib, het studentenplatform van Vlaanderen

Studenten zorgen zelf voor een oplossing.

31 mei 2021

Iets meer dan een jaar geleden werden we geconfronteerd met een lockdown, als een maatregel om de Covid-19 pandemie te bestrijden. Zoals iedereen hadden ook de studenten weinig vooruitzichten en met wat precies de gevolgen daarvan zouden zijn. Met de examenperiode voor de deur werd snel duidelijk dat heel wat studenten die voorheen de bibliotheek opzochten, nu plots zonder oplossing zaten om samen te studeren. Een groepje onder hen bleef echter niet bij de pakken zitten en richtte de ‘Corona Bib’ op die daarvoor een oplossing wilde bieden tijdens deze onzekere periode.

CORONA BIB

Op één van de veiligste online-servers ontwikkelden ze met een zelf ontworpen veiligheidsysteem, een virtueel platform dat een ontmoetingsplaats vormt voor alle Vlaamse studenten. De ‘Corona Bib’ bootst een typische campusbibliotheek na, waar in alle stilte kan worden gestudeerd. Verder biedt het de studenten ook de mogelijkheid om te ontspannen in chillrooms. Naast de virtuele ruimtes zijn er ook verschillende fora of tekstkanalen waar studenten elkaar vinden en praten over vakken, studiemethodes, sport en alles wat hen bezighoudt.

Kortom, de ‘Corona Bib’ probeert met eigen middelen drie essentiële noden te lichten: openbare studieplekken, ontspanning en socialisatie. Vandaag, eind mei 2021 zijn er al meer dan 6.500 leden waarvan er een kleine 1.000 online komen om te studeren. Interessant om weten is dat tijdens de vorige blokperiode er dagelijks 200 studenten via spraak/video gekoppeld waren in de stille ruimtes. Hier werd er dan van 's morgens tot ’s avonds gestudeerd!

De ‘Corona Bib’ probeert verschillende samenwerkingen te realiseren om tegemoet te komen aan de noden van de studenten. Zo zijn ze zich ook sterk bewust van hun rol als laagdrempelige doorverwijzer voor studenten die mentaal lijden ervaren.

Ondertussen werden ze ook opgemerkt door het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en kregen ze reeds de steun van verschillende hogeronderwijsinstellingen.

Nu we een nieuwe blokperiode ingaan, is de ‘Corona Bib’ zeker een link die de moeite waard is om te delen!

Volg ze op social media:
Instagram
Twitter
Facebook

Meer weten?

Check this

Gerelateerde artikels

THM WELCOME DAY

De strijd om buitenlands talent is geopend, maar Vlaanderen durft niet in de ring stappen.

24 mei 2024

Met 8 miljoen zullen ze zijn in 2030: internationale studiekiezers die hun opleiding in het buitenland willen verderzetten. Terwijl Vlaamse hogescholen en ondernemingen hen met open armen willen ontvangen, botsen ze echter op al te rigide taaldrempels. Internationaal talent moet je koesteren, niet tegenwerken

Verder lezen
APH GENERIEK 001

De return on investment van hoger onderwijs: meer dan enkel economische winst

30 apr. 2024

Talentontwikkeling aan de hogescholen is de facto investeren in de toekomst van Vlaanderen en Brussel. Steeds meer Belgen halen een diploma hoger onderwijs, zo blijkt uit de Census 2021. Dat is erg goed nieuws, want de ‘return on investment’ van hoger onderwijs is veel meer dan puur economisch.

Verder lezen
EHB_PBA

Is (hoger) onderwijs nog wel onderwerp van de verkiezingen?

22 apr. 2024

De verkiezingsthema’s worden ons de laatste weken in de media en via polls om de oren geslagen. En toch blijft het rond één thema jammergenoeg opvallend stil: het (hoger) onderwijs. Dit moet anders, want elke student op de juiste plaats, geeft Vlaanderen morgen voorsprong.

Verder lezen