Ga verder naar de inhoud
Nieuws

De Corona Bib, het studentenplatform van Vlaanderen

Studenten zorgen zelf voor een oplossing.

31 mei 2021

Iets meer dan een jaar geleden werden we geconfronteerd met een lockdown, als een maatregel om de Covid-19 pandemie te bestrijden. Zoals iedereen hadden ook de studenten weinig vooruitzichten en met wat precies de gevolgen daarvan zouden zijn. Met de examenperiode voor de deur werd snel duidelijk dat heel wat studenten die voorheen de bibliotheek opzochten, nu plots zonder oplossing zaten om samen te studeren. Een groepje onder hen bleef echter niet bij de pakken zitten en richtte de ‘Corona Bib’ op die daarvoor een oplossing wilde bieden tijdens deze onzekere periode.

CORONA BIB

Op één van de veiligste online-servers ontwikkelden ze met een zelf ontworpen veiligheidsysteem, een virtueel platform dat een ontmoetingsplaats vormt voor alle Vlaamse studenten. De ‘Corona Bib’ bootst een typische campusbibliotheek na, waar in alle stilte kan worden gestudeerd. Verder biedt het de studenten ook de mogelijkheid om te ontspannen in chillrooms. Naast de virtuele ruimtes zijn er ook verschillende fora of tekstkanalen waar studenten elkaar vinden en praten over vakken, studiemethodes, sport en alles wat hen bezighoudt.

Kortom, de ‘Corona Bib’ probeert met eigen middelen drie essentiële noden te lichten: openbare studieplekken, ontspanning en socialisatie. Vandaag, eind mei 2021 zijn er al meer dan 6.500 leden waarvan er een kleine 1.000 online komen om te studeren. Interessant om weten is dat tijdens de vorige blokperiode er dagelijks 200 studenten via spraak/video gekoppeld waren in de stille ruimtes. Hier werd er dan van 's morgens tot ’s avonds gestudeerd!

De ‘Corona Bib’ probeert verschillende samenwerkingen te realiseren om tegemoet te komen aan de noden van de studenten. Zo zijn ze zich ook sterk bewust van hun rol als laagdrempelige doorverwijzer voor studenten die mentaal lijden ervaren.

Ondertussen werden ze ook opgemerkt door het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en kregen ze reeds de steun van verschillende hogeronderwijsinstellingen.

Nu we een nieuwe blokperiode ingaan, is de ‘Corona Bib’ zeker een link die de moeite waard is om te delen!

Volg ze op social media:
Instagram
Twitter
Facebook

Meer weten?

Check this

Gerelateerde artikels

VACCINEREN

Aanpak vaccinatie van studenten die stage lopen in zorginstellingen.

7 feb. 2021

Heel wat studenten die een zorgopleiding volgen aan een Vlaamse hogeschool, lopen ook stages in zorginstellingen over heel Vlaanderen. Dat is een essentieel onderdeel van hun opleiding. Maar hoe zit het nu met de vaccinatie van deze studenten? Komen zij nu al in aanmerking en hoe gaat dat dan praktisch?

Verder lezen
VPL BO

Position paper leerladder in de zorg

28 jan. 2021

Verpleegkundige worden? Dat kan momenteel op twee manieren: via de vierjarige bacheloropleiding of de driejarige HBO5-opleiding. Er zijn echter nog heel wat inconsistenties en onduidelijkheden. Daarnaast zijn er ook knelpunten waardoor goede profielen vaak verloren gaan nog voor ze in de zorgsector terechtkomen. Dat willen we graag oplossen, met een eenduidige visie over hoe de leerladder in de zorg er moet uitzien.

Verder lezen
COVID 19 30 03

COVID-19: Welke maatregelen en acties in jouw hogeschool?

7 dec. 2020

Alle Vlaamse hogescholen hebben een pagina volledig gewijd aan de maatregelen in verband met het Corona-virus en COVID 19. Wil je weten welke maatregelen en acties jouw hogeschool neemt? Bookmark dan deze pagina.

Verder lezen