Global Minds Award 2021
Odisee opleiding voedings- en dieetkunde van de Odisee hogeschool wint Global Minds Award 2021 met het project: "chronische ondervoeding vermijden tijdens de eerste duizend dagen van het leven".

Voor het project ontwikkelden de studenten samen met de Foundation Heights and Minds verschillende tools om ook in partnerlanden gezonde voeding te kunnen bieden.

Martine Willems, docent en anker internationalisering van de opleiding Voedings- en dieetkunde aan de Odisee hogeschool, startte vorig jaar een samenwerking op met de Foundation Heights and Minds, een ngo die focust op een gezonde voeding in de eerste duizend dagen van het leven. Deze dagen zijn erg belangrijk voor een optimale ontwikkeling van elk kind.
Studenten ontwikkelen tools om ondervoeding tegen te gaan
In het kader van hun stage en internationale samenwerking werkten de studenten verschillende tools uit om ondervoeding tegen te gaan. Studenten Anouk Windey en Loes Peetermans ontwikkelden een praktische handleiding voor het drogen van lokaal fruit en groenten in landen in het Globale Zuiden.
"In België drogen we niet vaak fruit en groenten, daarom moesten we eerst heel wat research doen en natuurlijk zelf eens testen of het wel werkt. Het fruit kan ook lokaal verkocht worden en dat zorgt dan weer voor wat extra inkomsten." zegt Anouk.
Laatstejaarsstudenten Fee Buysse en Britt Vandenbrande schreven een receptenboek uit op basis van fonio, dat is een graansoort die al eeuwen geconsumeerd wordt in Afrika.
"Fonio wordt soms wel eens het wondergraan genoemd, het is gezond en is makkelijk te telen. We maakten Engelstalige instructievideo's om de infomatieoverdracht makkelijker te maken", aldus Britt. Ook Lore Van Mello en Indra Dooms schreven een handleiding voor het maken van gezonde sapjes.
Pauline Dubrux, Ondine Moreels en Maud Verschaffel ontwikkelden dan weer een spel rond het belang van eet- en drinkgewoonten in samenspraak met de lokale contactpersonen tijdens de eerste 1000 dagen van het leven.
Door middel van educatieve vragen en spel wordt er op een informele manier gesproken over onderwerpen zoals alcoholgebruik tijdens de zwangerschap en hygiëne. "Het spel wordt momenteel uitgerold in Senegal maar we hopen dat er nog meer landen gebruik van kunnen maken" zegt Ondine.
In het najaar 2021 heeft een student op stage in Senegal alle ontworpen tools en materialen in de praktijk gebracht, samen metde lokale gemeenschap.
In het voorjaar 2022 zijn drie studenten naar Indonesië en nog een student naar Senegal. Het project wil in de toekomst ook actief zijn in Oeganda, Gambia en Madagaskar.

De Global Minds Award
Op de vierde Global Minds conferentie van de Vlaamse Hogescholenraad ontving Martine Willems samen met de collega's van de Heights and Minds Foundation de Global Minds Award 2021 voor dit project.
De jury vond dat hun project onder andere het beste aansloot bij de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties en aansluit op lokale noden. Daarnaast draagt dit project duurzaamheid uit en zorgen ze voor het delen van kennis over de grenzen heen.
Gerelateerde artikels

De dalende Belgische bijdrage tot ontwikkelingssamenwerking.
In 2021 daalde de Belgische Bijdrage aan ontwikkelingssamenwerking naar 0,46% van het BNP. België duikt zo onder het Europees gemiddelde van 0,49% en staat almaar verder af van de internationale doelstelling om 0,7% van het BNP te besteden aan ontwikkelingssamenwerking.