Ga verder naar de inhoud
Nieuws

COVID-19: Was er een effect op de inschrijvingen aan de Vlaamse hogescholen?

27 nov. 2020

Naar jaarlijkse gewoonte presenteren de Vlaamse hogescholen in de "Oktobertelling" de cijfers van inschrijvingen van hun studenten. Ook hier gooide COVID-19 aardig wat roet in het eten waardoor we pas nu, half november deze cijfers kunnen voorleggen. Dat cijfers verzameld moeten worden op het moment dat een academiejaar start, is niet nieuw. Wanneer echter dat academiejaar start in het midden van een pandemie, wordt dat vanzelfsprekend een ander verhaal.

Oktobertelling2020

Ondanks de moeilijke (praktische) start van dat academiejaar, kunnen de Vlaamse hogescholen ook dit jaar een stijging van de inschrijvingen melden. We tellen vandaag 143.481 hogeschoolstudenten. Opvallend daarbij is dat er ook dit jaar een stijging waar te nemen is bij de studenten ouder dan 25 jaar. Wat in het kader van een leven-lang-leren een heel goede zaak is. Het toont aan dat meer en meer mensen de gewoonte oppikken om zich te herscholen, bij te scholen en zo economisch en maatschappelijk meer of anders inzetbaar zijn in een steeds sneller veranderende en volatiele wereld. Dat is een goede zaak voor de kennisgedreven economie en samenleving die we in Vlaanderen zijn.

Goed nieuws is dat het vooral de lerarenopleidingen zijn waar we deze zij-instromers mogen verwelkomen. En ondanks de Corona-crisis hebben we ook meer inschrijvingen voor de verpleegkunde-opleidingen mogen noteren. Twee sectoren die de laatste tijd erg onder druk staan.

Het blijft zeker een grote uitdaging om onze 143.481 hogeschoolstudenten tijdens de Corona-crisis hun academiejaar zonder leerachterstand kwalitatief te kunnen laten afronden.

Gerelateerde artikels

VACCINEREN

Aanpak vaccinatie van studenten die stage lopen in zorginstellingen.

7 feb. 2021

Heel wat studenten die een zorgopleiding volgen aan een Vlaamse hogeschool, lopen ook stages in zorginstellingen over heel Vlaanderen. Dat is een essentieel onderdeel van hun opleiding. Maar hoe zit het nu met de vaccinatie van deze studenten? Komen zij nu al in aanmerking en hoe gaat dat dan praktisch?

Verder lezen
VPL BO

Position paper leerladder in de zorg

28 jan. 2021

Verpleegkundige worden? Dat kan momenteel op twee manieren: via de vierjarige bacheloropleiding of de driejarige HBO5-opleiding. Er zijn echter nog heel wat inconsistenties en onduidelijkheden. Daarnaast zijn er ook knelpunten waardoor goede profielen vaak verloren gaan nog voor ze in de zorgsector terechtkomen. Dat willen we graag oplossen, met een eenduidige visie over hoe de leerladder in de zorg er moet uitzien.

Verder lezen
KOEN GOETHALS HOGENT

Verbinden en samenwerken: dé ambitie van de Vlaamse hogescholen

25 jan. 2021

Koen Goethals, algemeen directeur van HOGENT en de nieuwe voorzitter van de Vlaamse Hogescholenraad heeft een ambitieus beleidsprogramma voor de hogescholen in de komende twee jaar. De hogescholen claimen hun belangrijke positie in het hoger onderwijs om van daaruit te verbinden en samen te werken.

Verder lezen