Ga verder naar de inhoud
Nieuws

COVID-19: Was er een effect op de inschrijvingen aan de Vlaamse hogescholen?

27 nov. 2020

Naar jaarlijkse gewoonte presenteren de Vlaamse hogescholen in de "Oktobertelling" de cijfers van inschrijvingen van hun studenten. Ook hier gooide COVID-19 aardig wat roet in het eten waardoor we pas nu, half november deze cijfers kunnen voorleggen. Dat cijfers verzameld moeten worden op het moment dat een academiejaar start, is niet nieuw. Wanneer echter dat academiejaar start in het midden van een pandemie, wordt dat vanzelfsprekend een ander verhaal.

Oktobertelling2020

Ondanks de moeilijke (praktische) start van dat academiejaar, kunnen de Vlaamse hogescholen ook dit jaar een stijging van de inschrijvingen melden. We tellen vandaag 143.481 hogeschoolstudenten. Opvallend daarbij is dat er ook dit jaar een stijging waar te nemen is bij de studenten ouder dan 25 jaar. Wat in het kader van een leven-lang-leren een heel goede zaak is. Het toont aan dat meer en meer mensen de gewoonte oppikken om zich te herscholen, bij te scholen en zo economisch en maatschappelijk meer of anders inzetbaar zijn in een steeds sneller veranderende en volatiele wereld. Dat is een goede zaak voor de kennisgedreven economie en samenleving die we in Vlaanderen zijn.

Goed nieuws is dat het vooral de lerarenopleidingen zijn waar we deze zij-instromers mogen verwelkomen. En ondanks de Corona-crisis hebben we ook meer inschrijvingen voor de verpleegkunde-opleidingen mogen noteren. Twee sectoren die de laatste tijd erg onder druk staan.

Het blijft zeker een grote uitdaging om onze 143.481 hogeschoolstudenten tijdens de Corona-crisis hun academiejaar zonder leerachterstand kwalitatief te kunnen laten afronden.

Gerelateerde artikels

THM WELCOME DAY

De strijd om buitenlands talent is geopend, maar Vlaanderen durft niet in de ring stappen.

24 mei 2024

Met 8 miljoen zullen ze zijn in 2030: internationale studiekiezers die hun opleiding in het buitenland willen verderzetten. Terwijl Vlaamse hogescholen en ondernemingen hen met open armen willen ontvangen, botsen ze echter op al te rigide taaldrempels. Internationaal talent moet je koesteren, niet tegenwerken

Verder lezen
PXL ONDERZOEK 001

Politieke debatfiches & investeringen in praktijkonderzoek aan hogescholen voor productiviteitsgroei

2 mei 2024

Met de verkiezingen voor de deur, zijn de meeste debatfiches en programma’s op de partijhoofdkwartieren al opgemaakt. Maar misschien is er nog ruimte voor een topic: investeer €20 miljoen extra in onderzoek van Vlaamse hogescholen om de productiviteitgroei in de samenleving mee op gang te brengen.

Verder lezen
APH GENERIEK 001

De return on investment van hoger onderwijs: meer dan enkel economische winst

30 apr. 2024

Talentontwikkeling aan de hogescholen is de facto investeren in de toekomst van Vlaanderen en Brussel. Steeds meer Belgen halen een diploma hoger onderwijs, zo blijkt uit de Census 2021. Dat is erg goed nieuws, want de ‘return on investment’ van hoger onderwijs is veel meer dan puur economisch.

Verder lezen