Ga verder naar de inhoud
Opinie

Knal die pasta tegen de muur!

13 jun. 2023

Het praktijkgericht onderzoek van de Vlaamse hogescholen is de kinderschoenen ontgroeid. De financiering blijft echter hangen op het niveau van wekelijks zakgeld.

Iedereen die al eens pasta kookte, weet dat het moeilijk is om te bepalen wanneer de pasta gaar is. Sommigen letten nauwkeurig op de kooktijd die de fabrikant aangeeft. De meesten bijten even in een stukje om te proeven of de pasta beetgaar is; 'al dente'. Een baldadige methode om spaghetti te testen, is door een paar slierten tegen een betegelde muur te gooien. Als ze blijven plakken, is de pasta gaar.

Deze methode werd ook gehanteerd door Silicon Valley. Bij Google was het motto lange tijd: “Throw the spaghetti at the wall and see what sticks”.

In Vlaanderen werkt het praktijkgerichte onderzoek van de Vlaamse hogescholen op een omgekeerde manier. We plakken voorzichtig sliertje voor sliertje tegen de muur en kijken of het blijft plakken, hoe lang het blijft plakken, of het van kleur verandert, ... Het praktijkgericht onderzoek van de hogescholen vertrekt vanuit de echte behoeften van bedrijven en organisaties en levert aanzienlijke meerwaarde. Het is geen onderzoek dat meer problemen veroorzaakt, maar dat resulteert in producten, diensten of processen die bruikbaar zijn in de praktijk.

Onderzoek met impact

Sinds 2005 heeft het praktijkgericht onderzoek van de Vlaamse hogescholen een grote ontwikkeling doorgemaakt. De unieke kracht en meerwaarde van het praktijkgericht onderzoek ligt in de multidisciplinaire samenwerking en de co-creatie tussen onderzoekers, docenten, studenten en het werkveld. Een studie uitgevoerd door Scienceworks (2022) in opdracht van de Vlaamse regering bevestigt dat deze samenwerking een van de beste garanties is voor het gebruik van onderzoeksresultaten in het werkveld. De goede kennis van de praktijk in combinatie met wetenschappelijke methodologie, evenals de no-nonsense aanpak en multidisciplinariteit, vormen de ingrediënten voor impact. Denk aan een tool tegen armoedebestrijding die door alle Vlaamse gemeenten wordt gebruikt, een methodologie voor de re-integratie van langdurig zieken in de arbeidsomgeving, processen voor de verwerking van reststromen tot nieuwe producten, aangepaste voeding voor dementerende ouderen, energiebesparende maatregelen in waterzuiveringsinstallaties, ... Kortom, stuk voor stuk direct implementeerbare oplossingen ontwikkeld door hogescholen en gebaseerd op de behoeften van de maatschappij.

Ook de hogescholen moeten het lef hebben om af en toe een bord spaghetti tegen de muur te gooien ... and see what sticks!
Ben Lambrechts
Ben Lambrechts
Algemeen directeur - Hogeschool PXL
OPINIE ONDERZOEK

Mismatch financiering

Maar een gedetailleerde analyse van OESO over de financiering van het hoger onderwijs in Vlaanderen toont aan dat de huidige basisfinanciering voor praktijkgericht onderzoek in hogescholen veel te laag is om het potentieel te ontsluiten. Er is nog een immens groeipotentieel voor hogescholen om rechtstreeks bij te dragen aan de regionale innovatie- en concurrentiekracht van bedrijven en organisaties dan nu het geval is. Om de samenwerking nog te verstevigen, zetten hogescholen in op de verdere uitbouw van partnerschappen met overheden, sectororganisaties, werkgeversorganisaties, intermediaire organisaties en wetenschappelijke instellingen. Daarnaast blijven hogescholen ambitieus inzetten op de ontwikkeling van internationale partnerschappen die bijdragen aan de kennisversterking van onze regio. In de naburige landen is er duidelijk een tendens waarbij praktijkgericht onderzoek niet alleen woordelijk meer waardering krijgt, maar ook in de vorm van hogere financiering. Om de toonaangevende internationale positie van praktijkgericht onderzoek met impact in Vlaanderen uit te breiden en te behouden, zijn extra investeringen dus onontbeerlijk.

Veerkracht

Het is tijd voor een volwaardige structurele basisfinanciering. Vlaanderen moet de durf hebben om meer te investeren in het praktijkgericht onderzoek van de 13 Vlaamse hogescholen, die paraat staan om de maatschappij te voorzien van de nodige veerkracht en het innovatievermogen om de toekomstige transities en uitdagingen succesvol aan te gaan. Maar we dienen ook in eigen boezem te kijken.

Geschreven door

Ben Lambrechts Lambrechts
Ben Lambrechts

Gerelateerde artikels

1708428649515

Elke student op de juiste plaats, geeft Vlaanderen morgen voorsprong.

28 feb. 2024

In 70% van de jaarlijks 135.000 vacatures voor hooggeschoolden wordt er gezocht naar profielen van afgestudeerden van Vlaamse hogescholen. Evident, want op het snijvlak van kennis en kunde zit de kern van de professional van de toekomst. En precies daar nemen hogescholen hun rol op.

Verder lezen
AI BY DALLE

AI-geletterdheid is een essentiële competentie geworden.

25 jan. 2024

In november 2022 maakt de wereld kennis met Chat GPT. De chatbot met generatieve AI zorgt ervoor dat 2023 als een kanteljaar in de geschiedenisboeken zal terecht komen. Ook hogeschoolstudenten maken gretig gebruik van deze innovatieve tool. Een cursus samenvatten, een paper schrijven, een onderwerp verder uitdiepen of een complexe theorie in mensentaal uitleggen, Chat GPT kan het allemaal...

Verder lezen
ART OPINIE WINKELKAR

Onze winkelkar wordt steeds duurder

14 dec. 2023

We betalen ons blauw aan de kassa van de supermarkt. De voedingsinflatie in de Belgische supermarkten daalt dan wel, maar consumentenorganisatie Testaankoop kwam nog steeds uit op het hoge inflatiecijfer van 14,7 procent voor voedingsmiddelen. In twee jaar tijd werd onze winkelkar zo maar eventjes een kwart duurder.

Verder lezen