Ga verder naar de inhoud
Nieuws

Met de fiets naar EAIE in Ahoy, Rotterdam

Voor een duurzame studentenuitwisseling.

25 sep. 2023

Op maandag 25 september vertrok om 09u30 een delegatie van vertegenwoordigers van de Vlaamse universiteiten en hogescholen met de fiets vanaf Berchem Station, naar de jaarlijkse conferentie en netwerkbeurs van de European Association for International Education (EAIE), in Rotterdam.

Met deze 102km lange fietstocht wil de Vlaamse Universiteiten en Hogescholen Raad (VLUHR) extra visibiliteit genereren voor de Vlaamse deelname aan EAIE en de inspanningen die het Vlaams hoger onderwijs levert om internationaal op de kaart te staan om zo maximale kansen te bieden aan studenten om een internationale ervaring te kunnen opdoen.

VLUHR EIAE BREURS FIETS

Tergelijkertijd willen ze van de gelegenheid gebruik maken om het bewustzijn van duurzaamheid en ‘green travel’, dat steeds belangrijker wordt in het Erasmus+ programma en studentenmobiliteit in het algemeen, aan te scherpen. Green travel wordt steeds meer opgenomen in het duurzaamheidsbeleid van de Vlaamse hogeronderwijsinstellingen. Deze fietsactie past bovendien helemaal in het sterke imago dat Vlaanderen heeft met betrekking tot fietsen en het is een kans om het (praktijkgericht) onderzoek dat gebeurt aan Vlaamse universiteiten en hogescholen onder de aandacht te brengen.

Met ruim 6.500 deelnemers is EAIE de grootste conferentie over internationalisering in het hoger onderwijs in Europa. Er zullen 140 vertegenwoordigers van de Vlaamse universiteiten en hogescholen afzakken naar Rotterdam. En niet alleen voor de talrijke sessies en workshops over allerlei aspecten van internationalisering in het hoger onderwijs, maar vooral ook om te netwerken. EAIE is namelijk de plaats bij uitstek waar deelnemers partnerinstellingen uit heel de wereld kunnen ontmoeten om studentenuitwisseling te organiseren. VLUHR ondersteunt de Vlaamse universiteiten en hogescholen bij hun deelname aan EAIE onder de vlag 'Study in Flanders'.

De Diplomatieke Vertegenwoordiging van Vlaanderen in Den Haag, steunt de fietsactie. Nikolas Bosscher, adjunct-diplomatiek vertegenwoordiger, fietst dan ook mee op 25 september. Het startschot werd om 09u30 gegeven worden door Orry Van de Wauwer, Vlaams parlementslid, die zich graag vrijmaakte voor dit initiatief rond internationalisering en duurzaamheid.

De fietsactie werd logistiek ondersteund door de ‘automotive’ opleiding van hogeschool Thomas More, die voor de volgwagen zorgde. EAIE voorzitter Piet Van Hove van de Universiteit Antwerpen, zal in Rotterdam de Vlaamse fietsdelegatie verwelkomen.

Geschreven door

GERT FRANSEN 02 Fransen
Gert Fransen

Gerelateerde artikels

CONGRES 2020 039

Grote maatschappelijke uitdagingen pak je aan met een doorgedreven academisering in het hoger onderwijs.

10 nov. 2023

Doorgedreven academisering is een soort van klasse-denken met kwalijke repercussies. Zoals het waterval-effect: de hogescholen als vangnet voor gebuisde universiteitsstudenten, met als gevolg onnodige frustraties en een ongepaste onderwaardering van professionele opleidingen.

Verder lezen
AMA ONBOARD 22

Maritieme opleidingen: uitblinken, verbinding met het werkveld en wereldwijde impact.

26 okt. 2023

Net als de School of Arts, bevindt de Antwerp Maritime Academy, zich enigszins aan de zijlijn van de grotere professionele bacheloropleidingen en biedt ze academische masters aan. Maar het belangrijkste is dat ze perfect gepositioneerd zijn op het kruispunt van professionalisme, industrie-connecties en globalisering.

Verder lezen
Screenshot 2023 10 11 at 19 57 58

Aantal inschrijvingen hogeschoolstudenten zit in de lift

12 okt. 2023

De Vlaamse hogescholen zien 148.349 studenten in hun opleidingen: een stijging van meer dan 3,5% tegenover vorig academiejaar. Het gaat om een toename van 2,45% in de professionele bacheloropleidingen naar 116.661 studenten en een toename van 11% in de graduaatsopleidingen naar 22.569 studenten.

Verder lezen