Ga verder naar de inhoud
Nieuws

Een mooi lichtpuntje op de 'Dag van de Leraar' in de strijd tegen het lerarentekort.

5 okt. 2023

De Vlaamse hogescholen zien 9.773 studiestarters in hun lerarenopleidingen: +5% meer dan vorig academiejaar, toen zat het aantal ook al in de lift. Het gaat om studenten die zich aan een hogeschool nooit eerder voor een lerarenopleiding hadden ingeschreven. Op de 'Dag van de Leraar' is dit een mooi lichtpuntje in de strijd tegen het lerarentekort.

KDG LERARENTEKORTS

De Vlaamse Hogescholenraad verzamelt cijfers over alle lerarenopleidingen van de Vlaamse hogescholen: van de professionele educatieve bachelors, over de bachelors-na-bachelors, tot de educatieve masteropleidingen. Een interessant cijfer is het aantal studiestarters: dat zijn studenten die zich nooit eerder voor een lerarenopleiding hadden ingeschreven aan een hogeschool. Dat cijfer was tijdens het academiejaar 2022-2023, reeds gestegen naar 9.298 studenten.

Mooi is ook dat de stijging in de lerarenopleidingen groter is dan de globale stijging in alle opleidingen samen, want de hogescholen zien hun totaal aantal studenten toenemen met +3%. De overgrote meerderheid van de studenten in de lerarenopleidingen van de hogescholen (64%) is jonger dan 25 jaar. De hogescholen zien echter ook studenten tussen 25 jaar en 35 jaar (17%) en zelfs studenten ouder dan 40 (11%) kiezen voor een lerarenopleiding. Dit zijn studenten die al eerdere studies en vaak al een carrière achter de rug hebben.

Inschrijvingscijfers van de lerarenopleidingen

Wil je meer gedetailleerde cijfers over de inschrijvingen aan de lerarenopleidingen van de Vlaamse hogescholen? Die vind je hier.

Er zijn steeds meer zij-instromers én steeds meer inschrijvingen in lerarenopleidingen – dat is lang anders geweest”
Screenshot 2021 09 13 at 12 52 17
Ben Weyts
Vlaams minister van Onderwijs

Geschreven door

GERT FRANSEN 02 Fransen
Gert Fransen

Gerelateerde artikels

CONGRES 2020 039

Grote maatschappelijke uitdagingen pak je aan met een doorgedreven academisering in het hoger onderwijs.

10 nov. 2023

Doorgedreven academisering is een soort van klasse-denken met kwalijke repercussies. Zoals het waterval-effect: de hogescholen als vangnet voor gebuisde universiteitsstudenten, met als gevolg onnodige frustraties en een ongepaste onderwaardering van professionele opleidingen.

Verder lezen
AMA ONBOARD 22

Maritieme opleidingen: uitblinken, verbinding met het werkveld en wereldwijde impact.

26 okt. 2023

Net als de School of Arts, bevindt de Antwerp Maritime Academy, zich enigszins aan de zijlijn van de grotere professionele bacheloropleidingen en biedt ze academische masters aan. Maar het belangrijkste is dat ze perfect gepositioneerd zijn op het kruispunt van professionalisme, industrie-connecties en globalisering.

Verder lezen
Screenshot 2023 10 11 at 19 57 58

Aantal inschrijvingen hogeschoolstudenten zit in de lift

12 okt. 2023

De Vlaamse hogescholen zien 148.349 studenten in hun opleidingen: een stijging van meer dan 3,5% tegenover vorig academiejaar. Het gaat om een toename van 2,45% in de professionele bacheloropleidingen naar 116.661 studenten en een toename van 11% in de graduaatsopleidingen naar 22.569 studenten.

Verder lezen