Ga verder naar de inhoud
Nieuws

Hogeschool UCLL genomineerd voor prestigieuze Triple E Award

UCLL heeft dan ook heel wat in huis voor én door ondernemers.

22 jun. 2022

UCLL is door het ACEEU genomineerd als Young Entrepreneurial University of the Year. De organisatie wil ondernemerschap en engagement in het hoger onderwijs bevorderen. UCLL heeft dan ook heel wat in huis voor én door ondernemers. Zo kunnen studenten doorheen hun opleiding al kennismaken met het ondernemersleven door samen te werken aan concrete projecten in hun toekomstige branche. De Triple E Awards zijn een Europa-breed initiatief en worden op dinsdag 28 juni uitgereikt in Firenze.

Met Moving Minds als onderwijsvisie, 8 expertisecentra met ruim 500 onderzoekers, én leads en participaties in diverse grote Europese projecten, duimen de 1.700 medewerkers van de hogeschool voor een ereplaatsje op het podium tijdens de uitreiking op 28 juni 2022.

Marc Vandewalle, Algemeen Directeur van Hogeschool UCLL: “Moving Minds, mensen en ideeën in beweging brengen, zit in ons DNA. Zowel op onze campussen als tijdens de stages stimuleren we een actieve, betrokken en onderzoekende basishouding bij onze studenten. In onze regio en vér daarbuiten willen we professionals aanleveren die klaar zijn voor de arbeidsmarkt van de toekomst. Daarbij hoort een lokale én internationale verankering en een stevige band met het sociaaleconomische netwerk vanuit onze opleidingen en expertisecentra. Deze nominatie is voor ons een bevestiging dat we de juiste stappen zetten om ondernemerschap te ondersteunen.”

Studenten kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan een project waarin ze hun eigen pop-up store opzetten, ze werken tijdens hun opleiding aan concrete consultancy-opdrachten die zijn ingediend door échte bedrijven en ze worden doorheen dat alles geprikkeld om zoveel mogelijk duurzaam en ecologisch te werken.


Volgens Robrecht van Goolen van UCLL zijn er een aantal elementen die ervoor gezorgd hebben dat de hogeschool op de lijst met genomineerden prijkt: “Doorheen onze programma’s en expertisecentra staat ondernemerschap voorop. We vinden het belangrijk dat onze medewerkers over de disciplines én regio’s heen samenwerken, zowel in onderwijs als onderzoek. We stellen ook vast dat onze ondersteuning voor ondernemende studenten, UCLL Startminds, een brede weerklank kent bij studenten en docenten.”

Moving Minds, mensen en ideeën in beweging brengen, zit in ons DNA."
MARC VAN DE WALLE
Marc Vandewalle
Algemeen Directeur van Hogeschool UCLL

De hogeschool is actief in heel wat internationale projecten. Zo lopen er verschillende samenwerkingen die een boost geven aan het delen van ideeën over de grenzen heen en specifiek kennis over student-ondernemerschap uitdragen naar Europese partners. Op strategisch niveau heeft de hogeschool een samenwerking met 5 andere hogescholen en universiteiten binnen Europa om de universiteit van de toekomst vorm te geven. Binnen dat project zorgen studenten, docenten en onderzoekers voor de uitwisseling van ideeën en zoeken ze naar laagdrempelige oplossingen voor praktische maatschappelijke uitdagingen.

Katrien Vandael is onderzoeker én auteur van het dossier dat UCLL op de shortlist voor de Triple E Award deed belanden. Ze duidt de ondernemende houding van de professionals die UCLL aan de arbeidsmarkt levert: “Onze hogeschool heeft een veelvoud aan initiatieven om van studenten ondernemende en innovatieve personen te maken, vaardigheden die nodig zijn in de huidige arbeidsmarkt. Dat is niet alleen zo bij het opstarten van je eigen zaak maar ook als werknemer. Deze nominatie is een mooie internationale erkenning hiervoor en moedigt aan om hier op te blijven inzetten.”

Robrecht Van Goolen besluit: “We zijn met UCLL StartMinds actief op alle campussen van onze organisatie, zowel in Leuven als in Limburg. En dat gaat veel verder dan de typische managementstudent die een eigen bedrijfje opricht. We ondersteunen studenten uit al onze programma’s: zowel in de wereld van welzijn en gezondheid als in de lerarenopleiding én in ons programma technologie detecteren we ondernemerschap en slagen we erin om succesverhalen, die opgebouwd zijn uit verschillende disciplines, op de rails te zetten. Daar zijn we uiteraard trots op.”


Meer info:
Triple E Awards | https://europe.triple-e-awards.com
UCLL Startminds: https://www.ucll.be/nl/ucll-startminds

Voorbeelden van student-ondernemers:
Délice granola: https://www.ucll.be/nl/uitgelicht/granola-van-delice-hoe-een-veenbesje-rollen-kan
Twister Wear: https://twisterwear.com/

Contact: Robrecht Van Goolen – Coördinator UCLL Startminds - robrecht.vangoolen@ucll.be – 0483 14 95 29

We zijn met UCLL StartMinds actief op alle campussen van onze organisatie, zowel in Leuven als in Limburg."

Gerelateerde artikels

VIS OPINIE DEC2023

Co-creatie met het werkveld in het hoger onderwijs is goedkoop onderwijs

30 nov. 2023

Niets is minder waar: het kost tijd én geld om een brug te slaan tussen de twee werelden. De 13 Vlaamse hogescholen gaan partnerschappen aan waarbij ze samen met het werkveld onderwijs ontwikkelen en/of samen onderwijs uitvoeren. Sterker nog, ze maken van co-creatie een keurmerk.

Verder lezen
CONGRES 2020 039

Grote maatschappelijke uitdagingen pak je aan met een doorgedreven academisering in het hoger onderwijs.

10 nov. 2023

Doorgedreven academisering is een soort van klasse-denken met kwalijke repercussies. Zoals het waterval-effect: de hogescholen als vangnet voor gebuisde universiteitsstudenten, met als gevolg onnodige frustraties en een ongepaste onderwaardering van professionele opleidingen.

Verder lezen
WST INTERNATIONALISEREN

Talent voor morgen heeft nood aan een bredere kijk op de wereld

28 jun. 2023

“Our world is flat”. Tot die vaststelling kwam Thomas L. Friedman in 2005. Uiteraard bekeerde hij zich niet tot de middeleeuwse opvatting dat de aarde een platte schijf was, wel analyseerde hij globalisering als een 'level playing field'.

Verder lezen