Vlaamse Hogescholenraad
Het beste onderwijs. Het beste onderzoek. Voor minder gaan we niet. Precies daarom zetten wij ons dagelijks in, samen met onze dertien hogescholen. Omdat wij het beste willen voor onze studenten en docenten, voor het werkveld, voor de samenleving en voor de toekomst.
Starttoets lerarenopleiding
Als je eraan denkt om te kiezen voor de educatieve bacheloropleidingen kleuter-, lager of secundair onderwijs, moet je de starttoets lerarenopleiding maken voordat je je inschrijft aan een hogeschool. De toets heeft als doel jou als aankomende student een goed beeld te geven van je eigen startniveau. Zo weet je waar je staat met je basiskennis: waar liggen je sterktes en wat beheers je minder? Dan kan je van meetaf aan inzetten op die mindere punten.
Alle vragen en problemen in verband met registratie via itsme of elke andere vorm van identificatie, moeten gericht worden aan telefoonsupport 1700 van de Vlaamse overheid. De Vlaamse Hogescholenraad kan dit NIET voor jou oplossen.
Vragen over de starttoets zelf (na registratie) dienen via e-mail te worden gesteld. Er is geen telefonische ondersteuning voorzien.
Toets Frans en wiskunde
We zien dat er soms wat verwarring heerst in verband met de starttoets Frans of wiskunde wanneer personen de toets willen afleggen.
Zie je de starttoets Frans of wiskunde niet verschijnen? Wijzig dan je rol. Dat doe je door op “rol” te klikken en vervolgens te klikken op “starttoets Frans en wiskunde 2024-2025”. Je komt zo op de pagina om de toetsen van Frans en wiskunde te starten.”
Let op! De tijdsklok voor de toets Frans of wiskunde begint te lopen van zodra je op start drukt!
Oktobertelling 2024
De Vlaamse hogescholen verwelkomen dit academiejaar 157.407 studenten, een stijging van 6,1% ten opzichte van vorig jaar. Dat komt neer op meer dan 9.000 extra studenten, wat gelijk staat aan de omvang van een middelgrote hogeschool. De sterke groei is goed nieuws voor de arbeidsmarkt, maar de huidige onderfinanciering maakt deze toename onhoudbaar voor de hogescholen.
Jaarverslag 2023
Deze week werd het jaarverslag verstuurd aan onze stakeholders en partners uit het werkveld. Ben je geïnteresseerd waar precies de Vlaamse Hogescholenraad zich gedurende 2023 in vastbeet? Sla er dan zeker dit verslag op na. Heb je nog vragen omtrent dit jaarverslag, de werking van de Vlaamse Hogescholenraad of over de hogescholen die er deel van uitmaken? Aarzel dan niet om met ons contact op te nemen. We helpen je graag verder.
Elke student op de juiste plaats, geeft Vlaanderen morgen voorsprong.
Memorandum 2024 - Wat is er nodig om een toegankelijk, toekomstbestendig hoger onderwijs in Vlaanderen en Brussel te verzekeren? De dertien Vlaamse hogescholen laten met dit Memorandum in hun kaarten laten kijken en willen de discussie openen over hun agenda voor de volgende Vlaamse regering 2024-2029. Samen, werken voor talent van morgen om welvaart en welzijn in Vlaanderen te creëren.
Tienpuntenplan lerarentekort
Peilingsresultaten en opeenvolgende internationale onderzoeken wijzen op de dalende kwaliteit van het leerplichtonderwijs. Het toenemende lerarentekort maakt de situatie nog precairder. Daarom zijn maatregelen nodig die tot duurzame veranderingen leiden.
De Vlaamse Hogescholenraad schuift twee focussen elk met vijf actielijnen naar voor als antwoord op het lerarentekort. De focus ligt op het opleiden van sterke leraren én het werk maken van een echt HR-beleid in scholen. Dit plan werd in 2021 uitgewerkt door de werkgroep lerarenopleiding waarin alle lerarenopleidingen van de Vlaamse hogescholen zijn vertegenwoordigd.
Vijf beleidsthema’s
Ik wil werken aan een hogeschool
Zoek je een leuke job bij een populaire werkgever? Kijk dan snel tussen onze vacatures. Wij zoeken altijd gemotiveerde mensen: van lesgevers en onderzoekers tot managers, administratieve en technische krachten. Ga ervoor!
Actualiteit
Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.
Vlaamse hogescholen groeien met 9.000 studenten
De Vlaamse hogescholen verwelkomen dit academiejaar 157.407 studenten, een stijging van 6,1% ten opzichte van vorig jaar. Dat komt neer op meer dan 9.000 extra studenten, wat gelijk staat aan de omvang van een middelgrote hogeschool. Goed nieuws dus voor de arbeidsmarkt, maar de huidige onderfinanciering maakt deze toename onhoudbaar voor de hogescholen.
De strijd om buitenlands talent is geopend, maar Vlaanderen durft niet in de ring stappen.
Met 8 miljoen zullen ze zijn in 2030: internationale studiekiezers die hun opleiding in het buitenland willen verderzetten. Terwijl Vlaamse hogescholen en ondernemingen hen met open armen willen ontvangen, botsen ze echter op al te rigide taaldrempels. Internationaal talent moet je koesteren, niet tegenwerken
Politieke debatfiches & investeringen in praktijkonderzoek aan hogescholen voor productiviteitsgroei
Met de verkiezingen voor de deur, zijn de meeste debatfiches en programma’s op de partijhoofdkwartieren al opgemaakt. Maar misschien is er nog ruimte voor een topic: investeer €20 miljoen extra in onderzoek van Vlaamse hogescholen om de productiviteitgroei in de samenleving mee op gang te brengen.
Op zoek naar hulp bij onderzoek en innovatie?
Heb je als bedrijf of organisatie hulp nodig bij een specifieke vraag of situatie? Je bent bij de Vlaamse hogescholen aan het juiste adres! Meer dan 2.000 onderzoekers verdiepen zich dagelijks in praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek. Zij garanderen een doordachte oplossing: up-to-date én gebaseerd op diepgaande kennis en ervaring.